Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Plágiumgyanúba került az SPD parlamenti frakcióvezetője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Plágiumgyanúba keveredett a német szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakcióvezetője. Frank-Walter Steinmeier doktori dolgozatában több mint ötszáz szövegrésszel kapcsolatban merül fel a gyanú, hogy a szerző nem tartotta be a forráshasználat szabályait - állítja egy úgynevezett plágiumvadász.

A politikus hétfőn bejelentette: felkérte a giesseni Justus Liebig egyetemet, hogy vizsgálja meg az 1991-ben megvédett disszertációjáról készült elemzést, amelyben plagizálással vádolják. Az egyetem közölte, hogy eleget tesz a kérésnek, és a hivatalos vizsgálat várhatóan néhány hétig tart majd.

Előzőleg a Focus című hetilap azt írta, hogy Steinmeier dolgozata egy szövegelemző szoftverrel végzett elemzés szerint 63 százalékos valószínűséggel tartalmaz plágiumnak minősülő részeket.

A szerző például "négyszáz helyen elfelejtette kitenni az idézőjelet" - mondta Uwe Kamenz, a vizsgálat vezetője a WDR2 közszolgálati rádiónak. Elismerte, hogy a Focus pénzzel támogatta az elemző munkát, és cserébe az eredmény első közlésének jogát kérte. Kamenz a ProfNet nevű egyesület tudományos igazgatója. A szervezet összesen ezer német politikus doktori dolgozatát kívánja megvizsgálni saját fejlesztésű plágiumszűrő szoftverével.

Frank-Walter Steinmeier a giesseni egyetem közjogi és politikatudományi intézetében doktorált. Disszertációjában a hajléktalanság megelőzésének és kezelésének német hagyományaival és kilátásaival foglalkozott.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük az Angela Merkel vezette kormány két tagját. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig idén februárban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét. Legutóbb - az idén júliusban - Norbert Lammert, a Bundestag elnöke került plágiumgyanúba. A konzervatív politikus doktori dolgozatában több mint 40 gyanús szövegrész van a lammertplag.wordpress.com oldalon közölt elemzés szerint.