eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin

"Ez a gyújtogatók nyara volt"

Idősödő, magányos, dél-olasz és alacsony végzettségű a gyújtogatók többsége az olasz erdőtűzellenes egység vezetője szerint. Idén rekordszámú erdő- és bozóttüzet kellett oltani Itáliában.

A legfrissebb adatok szerint ezen a nyáron már hetente ezer tűzfészket kellett oltania az olasz erdészetnek augusztus közepéig, azaz kétszer annyit, mint tavaly. Egész Itáliában harminchétezer hektár szántóföld, mediterrán növényzet, erdő égett le. A lángok fellobbanását hatvan százalékban gyújtogatás okozta. Öten haltak meg, tizenöt a sebesültek száma - közölte az erdészet adatait a La Repubblica napilap.

"Ez a gyújtogatók nyara volt" - nyilatkozta Mauro Capone, az olasz rendőrség kötelékében működő erdészet erdőtűzellenes egységének vezetője.

Capone szerint a "tipikus gyújtogató" 51-70 éves, egyedülálló férfi, az esetek többségében pásztor, aki az erdő felgyújtásával akar legelőt szerezni, vagy csak a csigákat igyekszik előcsalogatni a tűzzel.

"Mire a csiga előjön, az egész környék leégett" - jegyezte meg.

Tűzzel próbálják repülésre bírni a madarakat a vadászok, akik az erdőt felgyújtva vadásznak vaddisznóra is.

"A sajtóban azt olvasni, autóablakból kihajított cigarettacsikk lobbantja lángra a bozótost, a gyújtogatók többsége azonban nem is dohányzik" - hangoztatta Capone.

2000 óta évente négyszáz ember ellen tettek feljelentést gyújtogatásért. Közülük évente tízet sikerül tetten érni és letartóztatni. Az akár tíz évig terjedő börtönbüntetés sem riasztja el a gyújtogatókat.

Van közöttük munkanélküli fiatal és nyugdíjas, aki unalomból "játszik az öngyújtóval a száraz növényzeten". Nem ritka, hogy a munkahelyét féltő erdész vetemedik gyújtogatásra, azt remélve, hogy új erdőtelepítéssel nem veszíti el az állását.

Az erdőtüzek 51 százaléka a szervezett bűnözés területeként ismert Campaniában, Calabriában, Pugliában és Szardíniában lobbant fel. Az erdészet mégis kizárja, hogy a camorra és a hasonló szervezetek adnának utasítást a gyújtogatásra, főleg amióta elrendelték, hogy a leégett területen tíz évig tilos az építkezés.

Inkább a földtulajdonos bérel 50 euróért gyújtogatót, hogy így csökkentse birtoka értékét és az ingatlanadót, vagy maga gyújtja fel a földjét. A gyújtogatók 90 százaléka a tüzeset helyszínén él, és 87 százalék büntetlen előéletű.

Az év első nyolc hónapjában már 300 millió euróba került a tűzoltás. Csak a vízszállító repülőgépek bevetése óránként tízezer euróba kerül Olaszországban.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×