Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feltehetően 65-nél több újságírót vádolnak kémkedéssel Iránban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatvanötnél több újságírót, bloggert és írót tartanak fogva Iránban a vitatott júniusi elnökválasztás óta, akiket feltehetően a külföldi média számára történő kémkedés vádjával állítanak bíróság elé - vélte egy újságíró jogvédő szervezet.

Az iráni helyzet sötét - mondta Robert Mahoney, a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet igazgatóhelyettese az ENSZ New York-i székhelyén tartott sajtótájékoztatóján, ahol a szervezet legutóbbi jelentését ismertette.

Maziar Bahari, az amerikai Newsweek magazin iráni-kanadai állampolgárságú munkatársa, akit júniusban vettek őrizetbe Iránban, majd később kiengedtek, elmondta: a választások óta különböző időszakokban több mint 100 újságíró, internetes naplóíró és író volt őrizet alatt, közülük hatvanötnél többen most is rács mögött vannak.

"Valamennyiüket vélhetően a külföldi média számára történt kémkedés vádjával állítják majd bíróság elé" - mondta Bahari, hozzátéve, hogy a kémkedés Iránban halálbüntetéssel sújtható.

A kormány egyáltalán nem tiszteli az állampolgárok magánéletét - tette hozzá az újságíró, aki szerint az iráni kormány a Facebook közösségi portál tanulmányozásával nyomoz a másként gondolkodók és a barátaik után.

Mahoney közölte: a CPJ egyre nagyobb figyelemmel kíséri az iráni kormánynak az internetes tartalmak szűrésére, az újságírók ellenőrzésére és az internet mint a szabad véleménynyilvánítás eszközének korlátozásra irányuló kísérleteit.