Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A legrosszabb sejtéseink válnak valóra\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legrosszabb sejtéseink válnak valóra - fejtette ki az InfoRádió kérdésére Zágoni Miklós klímakutató, fizikus azután, hogy az Egyesült Államokban bejelentették: 2007-ben rekordméretű jégolvadást figyeltek meg Grönlandon. A grönlandi olvadásnak hatása van a Kárpát-medence hőmérsékletének emelkedésére is.

Grönlandon 1991 óta annyi jég olvadt el, mint az Alpokban található mennyiség kétszerese. Az elmúlt 16 év alatt pedig az átlaghőmérséklet 3,9 fokkal emelkedett itt, messze meghaladva a globális átlagot.

Ennek az az oka, hogy a klímaváltozás a Föld egyes régióiban nem ugyanolyan intenzitással jelentkezik - mondta az InfoRádióban Zágoni Miklós klímakutató. A különböző elméleteket és a számítógépes modellek eredményeit is igazolják a tapasztalatok: a sarkvidékek felmelegedése jóval nagyobb, mint a Föld többi részéé.

A sarkok gyorsabban melegednek

Miközben a globális melegedési átlag 1 Celsius fok, a sarkokon 3 fokos felmelegedést tapasztalnak.

A klímakutató hozzátette: a grönlandi melegedés és jégolvadás azonban nemcsak azért haladja meg Föld többi részén tapasztaltakat, mert a félsziget közel fekszik az Északi-sarkhoz, hanem azért is, mert a jégtakaró olvadása miatt kibukkanó barna földfelület több hőt képes elnyelni, ez pedig felgyorsítja a felmelegedés folyamatát.

Magyarországon is gyorsabb a melegedés

Mindennek nem csak az észak-amerikai klímára van hatása - hangsúlyozta a kutató. A jégtömbök olvadásával emelkedik a tengerszint. Emellett édesvíz kerül az Atlanti-óceánba, ezzel pedig megváltoznak annak sűrűségi és hőmérsékleti viszonyai. Ennek pedig már az egész északi félteke vízkörzésének sebességére is hatása van.

A kutató rámutatott arra is: ha az Északi-sarkon gyorsabb a melegedés a globális átlagnál, az azt jelenti, hogy az európai és a magyarországi melegedés is meghaladja a globálisat.

Hanganyag: Torda Júlia