Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tömeges ünneplés a trendi király születésnapján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 100 ezer ember vette körül Bangkok királyi palotáját, hogy megemlékezzen a király 80. születésnapjáról. Bumibol nem csak a világ legrégebb óta uralkodó királya, de jazz-zenész és immár divatikon is. Amióta ugyanis rózsaszín zakóban hagyta el a kórházat, az országban ezrével adják el a rózsaszín pólókat. A kormány figyelmeztette a kereskedőket, hogy ne nyerészkedjenek a királyukat mélységesen tisztelő alattvalókon.

A thaiok többsége nem ismer más uralkodót, mint a most 80 éves Bumibol királyt, aki több, mint 60 éve uralkodik. Trónra lépése óta 20 miniszterelnök, 16 alkotmány és néhány katonai puccs váltotta egymást - a legutóbbi éppen tavaly.

Az iskolákban a hazafias és hívő király tiszteletére nevelik a gyerekeket, hétfőnként pedig thaiok milliói viselnek sárga polót, arra a hétfői napra emlékezve, amikor Bumibol megszületett.

Milliók cseréltek pólót miatta

A bluesmuzsikusként is számon tartott király azonban most akaratlanul egy újabb divathullámot indított el, és trendivé tette a rózsaszínt. Egy hónapja rózsaszín zakóban hagyta el a kórházat, és azóta drámaian megugrott a rózsaszín pólók iránti kereslet. Sok üzletben pár óra alatt elkapkodják a ruhadarabot, amit az emberek azért viselnek, hogy jobbulást kívánjanak az uralkodónak.

A rózsaszín-őrület nyomán a thai kormány felszólította a kereskedőket, hogy ne nyerészkedjenek az alattvalókon. Bumibol azt mondta: azért választotta ezt a színt, mert már benne van a korban, és nem akar unalmasnak látszani.

Jelképes hatalom és erős erkölcsi befolyás

A thai alkotmány értelmében a király jobbára jelképes hatalommal rendelkező államfő, Bumibol azonban hatalmas erkölcsi befolyásra tett szert, mert 1946-os trónralépése óta sikerült helyreállítania a monarchia tekintélyét és több ezer olyan projectben vett részt, amelynek célja a szegények megsegítése volt.

Bizonytalanság a demokráciát helyreállító választás előtt

Születésnapi beszédében többször is az összetartás fontosságát hangsúlyozta - az üzenet a néhány hét múlva esedékes választások miatt különösen aktuális.

Takszin Sinawatra tavaly puccsal eltávolított és korrupcióval vádolt miniszterelnök ugyanis még mindig roppant népszerű, különösen a vidéki szegények között, és ellenfeli káosztól tartanak, ha a hozzá lojális pártok visszatérnek a hatalomba.

A voksolás egyik célja azonban az, hogy az egy éves katonai kormányzás után helyreállítsák a demokráciát, de még mindig nem világos, kinek van esélye a győzelemre.

A thaiok többségének a király a stabilitás záloga

Egyes elemzők szerint Takszin eltávolítása a király jóváhagyásával történt, Thaiföldön azonban a még a külföldiek számára is súlyos következményekkel járó felségsértési törvény miatt tartózkodnak az uralkodó bírálatától.

A thaiok döntő többsége azonban nem is lát okot arra, hogy bármiféle rosszat mondjon királyáról és erre volt példa a bangkoki utcákat elöntő, és a rózsaszín mellett azért inkább a hagyományos sárgát választó tömeg.