eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin

Sokkoló képek az olasz futballzavargásokról

Az olasz futball szinte még ki sem heverte teljesen az év eleji, cataniai rendőrgyilkosság okozta sokkot, s nyögi annak következményeit, újabb tragédia történt. Egy autópálya melletti étterem parkolójában ugyanis egy rendőr agyonlőtt egy Lazio-szurkolót, ami miatt országszerte zavargások törtek ki.

A rendőrség szerint "tragikus hiba" történt vasárnap délelőtt egy toscanai parkolóban, ahol a hivatalos szervek megpróbálták megakadályozni a rivális szurkolótáborok összecsapását.

Arezzónál egy közlekedési rendőr ugyanis, vélhetően véletlenül, agyonlőtte az egy kocsi hátsó ülésén ülő, 26 éves Lazio-szurkolót, az Inter elleni, milánói mérkőzésre igyekvő Gabriele Sandrit, a főváros szerte jól ismert DJ-t.

A beszámolók szerint az eset vasárnap reggel kilenc óra körül történt, amikor az ugyancsak a parkolóba érkező, Nápolyból északra indult Juventus-drukkerekre rátámadtak a laziósok.

A Juve hívei segítséget kértek a rendőrautótól. Az egyik rendőr - valószínűleg véletlenül, semmiképpen sem célzott lövést leadva - elsütötte a fegyverét, ami halálra sebezte a Lazio játékosai és vezetői által is jól ismert Sandrit.

A haláleset nyomán országszerte zavargások törtek ki a stadionokban és azokon kívül is. A legrosszabb helyzet Rómában (a Lazio városában) alakult ki, ahol több száz szurkoló támadt a rendőrökre és az Olasz Olimpiai Bizottság székházára.

<

Könyörgő Atalanta-játékos
(fotó: SkyNews) (képgaléria)

Az épületben rendőrök barikádozták el magukat, miközben odakint az őrjöngő tömeg ablakokat tört be és autókat gyújtott fel, miközben összecsapott a rendfenntartókkal.

A kialakult helyzet miatt a vasárnap késő estére tervezett Roma-Cagliari mérkőzést elhalasztották, miután a szurkolók kövekkel és botokkal felfegyverkezve jelentek meg az Olimpai Stadion előtt.

Milánóban sem volt sokkal jobb a helyzet, ahol az állami televízió, a RAI székháza közelében csaptak össze a drukkerek a rendőrökkel. Bergamóban - ahol a Milan a helyi Atalanta ellen lépett pályára - a mérkőzés előtt csaptak össze a rendfenntartók és a drukkerek.

A találkozót ugyan végül elkezdték, de a szurkolók tiltakozása miatt a játékvezető a 7. percben kénytelen volt lefújni a mérkőzést.A szurkolók szerint egyszerűen gyilkosság történt, amelynek az áldozata egy szurkoló, elkövetője pedig egy rendőr volt. Luigi Conti, az elhunyt családjának ügyvédje úgy fogalmazott: "Tiszta sor, gyilkosság történt". Mindez csak tovább mérgesíti a szervezett szurkolói csoportok és a rendőrség közötti kapcsolatot.

Megjósolhatatlan, mit hoznak a következő napok, szerencse a szerencsétlenségben, hogy kéthetes szünet következik a Serie A-ban.

Hétfőn mindenesetre válságtanácskozásra ülnek össze a rendőri vezetők, politikusok és az olasz futball vezéri, hogy eldöntsék: mit tehetnének a kialakult helyzetben.

Romano Prodi olasz miniszterelnök teljes vizsgálatot ígért az ügyben, és "nagyon aggasztónak" nevezte az erőszakot.

Már vasárnap este felvetődött, hogy a jövőben csak hazai szurkolókat engedjenek be a bajnoki mérkőzésekre. Ezzel az eszközzel az idény során már többször is élt a rendőrség a kiemelt kockázatú találkozókon.

Claudio Lotito, a Lazio elnöke, miközben kinyilvánította, hogy egy családtagját veszítette el a Lazio család, felszólította a klub szurkolóit, hogy ne forduljanak a rendőrség ellen.

Giancarlo Abete, a szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy az esetnek semmi köze sincs a futballpályákon korábban fellelhető erőszakhoz. Giuliano Amato belügyminiszter szerint tragikus hiba történt.Idén február elején az összes hétvégi első- és másodosztályú bajnok labdarúgó-mérkőzést elhalasztották Olaszországban, miután a Catania-Palermo meccsen és az összecsapás után lezajló zavargásokban meghalt egy 38 éves rendőr, miután eltalálták egy petárdával.

A Palermo edzője akkor elmondta: már a mérkőzés elején rohadt gyümölccsel, zöldségekkel és kövekkel dobálták őket a Catania szurkolói.

Francesco Guidolin hozzátette: az eredeti tervek szerint a Palermo szurkolói - biztonsági okokból - csak a kezdés előtt 10 perccel mehettek volna be a stadionba, de végül több mint egy órát kellett várniuk.

Ekkor már szinte biztos volt, hogy háború lesz - vélekedett a tréner.

A 38 éves Filippo Racitit az arcán találta el egy petárda, amikor a feldühödött szurkolók összecsaptak a rendőrökkel. A súlyosan megsebesült rendőrt kórházba vitték, de ott belehalt sérüléseibe.

A meccs után újabb összecsapások voltak a városban a rendőrök és a szurkolók között, legalább száz ember megsebesült.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×