eur:
390.98
usd:
366.23
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szlovákia meglepődött Csáky Pál sikerén

A szlovák sajtó nagy része úgy véli, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának élén történt elnökcsere miatt nem kell tartani a párt radikalizálódásától. A párt vezetésében történt változások meglepték a szlovák politikusokat.

A szlovákiai sajtó óriási érdeklődése kísérte a Magyar Koalíció Pártjának hétvégi tisztújító közgyűlését. A hétfői szlovákiai napilapok kiemelt helyen, címlapon számolnak be a meglepő fejleményekről, Csáky Pál elnökké választásáról és Bugár Béla váratlan vereségéről.

A SME és a Pravda elemzői szerint Csáky Pál győzelme elsősorban Duray Miklós sikere, akinek Bugár Béla nem szánt semmiféle vezető tisztséget, végül mégis a korábbi pártelnök az, aki egyszerű párttagként folytatja politikai pályafutását.

A lapok főleg azt találgatják, hogy a vezetőváltás mennyire befolyásolja majd a párt stratégiáját, és várható-e az MKP radikálisabb politizálása.

Az elemzők szerint nem kell attól tartani, hogy az elnökcsere automatikusan a párt radikálisabb fellépését eredményezi majd olyan kérdésekben, mint a kisebbségi nyelvhasználat, az autonómia felvetése vagy a Benes-dekrétumok eltörlésének követelése.

Bugár népszerű volt a szlovákok körében is

Öllös László politológus a SME-ben kifejtette, Csákynak valószínűleg meg kell küzdenie majd a párt népszerűségének csökkenésével, Bugár ugyanis rendkívül népszerű volt, és a szlovák választók egy része is őt támogatta.

A politikusok közül a legnagyobb kormánypárt, a Robert Fico vezette SMER külpolitikai szakértője Borisz Zala is úgy nyilatkozott: nem tart a Magyar Koalíció Pártjának radikalizálódásától. Zala úgy gondolja, hogy Csáky Pál győzelme nem vezet konfliktuskeltéshez.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke veszélyesnek minősítette Csáky Pál korábbi kijelentéseit egy lehetséges dél-szlovákiai autonómiával kapcsolatban, és azt, hogy az új elnök az MKP radikálisabb szárnyához, vagyis Duray Miklóshoz áll közelebb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×