Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerbia: nincs alkotmány, nincs honvédelmi és külügyminiszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szomszédos országok és a volt testvérköztársaságok közül eddig egyedül Szerbia nem gratulált a független Montenegrónak. A szerb vezetésnek valószínűleg nem is volt világos forgatókönyve arra az esetre, ha a montenegrói szavazók az elszakadás mellett voksolnak - mondta az InfoRádiónak Juhász József az Eötvös Loránd Tudományegyetem történésze.

Belgrád hivatalosan még mindig nem reagált a választások eredményére, ami azt mutatja, hogy valószínűleg nem volt világos forgatókönyvük arra az esetre, ha 55 százalék fölött lesz az elszakadást támogató voksok aránya - mutatott rá a történész.

Így nem csoda, ha - amint azt az InfoRádió szerbiai tudósítója is megjegyzi - egyelőre nincs biztos válasz számos alapvető kérdésre.

Rendezni kell például a nyugdíj és egészségbiztosítás kérdését, a Szerbiában dolgozó montenegrói állampolgárok státuszát és a vagyonjogi viszonyokat.

Montenegróból hivatalosan már "megüzenték", hogy a szerbek ottani vagyona sérthetetlen, és hogy továbbra is útlevél nélkül utazhatnak a szerbek az egykori testvérállamba.

Szerbiának egyelőre csak nemzeti lobogója, címere és a régi királyi himnusza van, alkotmánya, honvédelmi és külügyminisztere azonban nincsen.

Vereségélmény Szerbiának a montenegrói döntés

Juhász József szerint jelentős gazdasági hatása nem lesz az elszakadásnak, hiszen a két állam már eddig sem funkcionált gazdasági közösségként. A montenegróiak döntésének elsősorban politikai hatása lehet - vélekedett a történész.

"Ez egy vereségélmény a szerb politika, a szerb közvélemény, a szerb nemzeti identitás számára, hiszen a legközelebbi délszláv testvérnép vált el most Szerbiától. Ennek mindenképpen frusztráló hatása lesz a szerb lakosságra" - mutatott rá Juhász József.

A szakértő szerint pontosan e miatt lehet közvetett hatása az ügynek a vajdasági magyarságra, hiszen ha a szerb társadalom valahol kiéli ezt a frusztrációt, akkor az jó eséllyel a kisebbségi csoportokon csapódik majd le.