eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Szerbia: nincs alkotmány, nincs honvédelmi és külügyminiszter

A szomszédos országok és a volt testvérköztársaságok közül eddig egyedül Szerbia nem gratulált a független Montenegrónak. A szerb vezetésnek valószínűleg nem is volt világos forgatókönyve arra az esetre, ha a montenegrói szavazók az elszakadás mellett voksolnak - mondta az InfoRádiónak Juhász József az Eötvös Loránd Tudományegyetem történésze.

Belgrád hivatalosan még mindig nem reagált a választások eredményére, ami azt mutatja, hogy valószínűleg nem volt világos forgatókönyvük arra az esetre, ha 55 százalék fölött lesz az elszakadást támogató voksok aránya - mutatott rá a történész.

Így nem csoda, ha - amint azt az InfoRádió szerbiai tudósítója is megjegyzi - egyelőre nincs biztos válasz számos alapvető kérdésre.

Rendezni kell például a nyugdíj és egészségbiztosítás kérdését, a Szerbiában dolgozó montenegrói állampolgárok státuszát és a vagyonjogi viszonyokat.

Montenegróból hivatalosan már "megüzenték", hogy a szerbek ottani vagyona sérthetetlen, és hogy továbbra is útlevél nélkül utazhatnak a szerbek az egykori testvérállamba.

Szerbiának egyelőre csak nemzeti lobogója, címere és a régi királyi himnusza van, alkotmánya, honvédelmi és külügyminisztere azonban nincsen.

Vereségélmény Szerbiának a montenegrói döntés

Juhász József szerint jelentős gazdasági hatása nem lesz az elszakadásnak, hiszen a két állam már eddig sem funkcionált gazdasági közösségként. A montenegróiak döntésének elsősorban politikai hatása lehet - vélekedett a történész.

"Ez egy vereségélmény a szerb politika, a szerb közvélemény, a szerb nemzeti identitás számára, hiszen a legközelebbi délszláv testvérnép vált el most Szerbiától. Ennek mindenképpen frusztráló hatása lesz a szerb lakosságra" - mutatott rá Juhász József.

A szakértő szerint pontosan e miatt lehet közvetett hatása az ügynek a vajdasági magyarságra, hiszen ha a szerb társadalom valahol kiéli ezt a frusztrációt, akkor az jó eséllyel a kisebbségi csoportokon csapódik majd le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×