eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Egyre bővül a hazai online kereskedelem

Koncentrálódik a piac, amely az idei évben jelentősen növekedhet. A labdarúgó-világbajnokság után a közelgő fekete péntek lökheti a bővülés felé az online kereskedelmet.

A legfrissebb adatok szerint a magyarországi online kereskedelmi forgalom idén 20 százalékos növekedéssel megközelítheti a 440 milliárd forintot, miután az első fél évben 23,6 százalékos bővülést mért a Központi Statisztikai Hivatal – mondta a Világgazdaságnak Várkonyi Balázs, az Extreme Digital társalapítója és ügyvezetője.

Kiemelte, hogy

az idei bővülésben jelentős szerepet játszott a nyári labdarúgó-világbajnokság, melynek hatására 70-80 százalékkal nőttek a televízióeladások az egy évvel korábbi bázisidőszakhoz képest.

Ezzel már a teljes hazai kiskereskedelmi volumen 6 százalékának felel meg az online értékesítés, ami régiós összevetésben is versenyképes mutató, igaz, például a csehek jóval előrébb járnak. Az is meghatározó hazai trend, hogy a forgalom mind nagyobb százaléka realizálódik a tíz legnagyobb webáruháznál – ma már 40 százalék feletti ez az arány –, mivel koncentrálódik a piac.

Hagyományosan a negyedik negyedévre esik az értékesítés 35-40 százaléka, ezért idén is sok múlik az év végi rohamon, különösen a karácsonyi szezont bevezető november végi fekete pénteken, amikor a piaci szereplők zöme 30-50 százalékos leárazással csábítja a vásárlókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×