eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Már az overturizmus fenyegeti Budapestet

Már az overturizmus fenyegeti Budapestet

A 2017-ben egy jelentős növekedés volt a turisták által Budapesten töltött vendégéjszakák számában, sőt a fővárost is elérte az a probléma, amikor a turistákkal már-már túlterhelt a város.

A 2017-es év januártól novemberig tartó időszakában jelentősen nőtt a turisták által Budapesten töltött vendégéjszakák száma. A KSH adatai szerint

3.927.826 vendég közel 10 millió vendégéjszakát töltött el Budapesten a kereskedelmi szálláshelyeken

– nyilatkozta a Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője. Hozzátette: 4,7 százalékkal emelkedett a vendégek száma, 7,4 százalékkal pedig  a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest, továbbá elmondható, hogy egy egyértelmű növekedés mutatkozik meg a belföldi turizmus terén is.

Bán Teodóra elmondta, hogy ma már bizonyos városokban is felütötte a fejét az úgynevezett „overturizmus”, azaz amikor bizonyos időszakokban túlterheltté válnak egyes városok, ez a tendencia pedig Budapesten is megmutatkozik.  

Tavaly a fővárosba a külföldi vendégek elsősorban szállodákat és a hoteleket kerestek fel, de az Airbnb-lakások továbbra is kelendőek

– mondta a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője. Hozzátette, hogy hihetetlen lehetőség van Budapestnek a kiadó lakásokban, azonban ez még mindig nem működik transzparensen – így nehéz pontos adatokkal rendelkezni ezekről a szolgáltatásokról. 

Bán Teodóra elmondta, hogy a külföldi vendégek számára továbbra is a klasszikus célpontok között maradtak a fürdők, illetve a romkocsmák. Továbbá kiemelte, hogy a téli eseményekre – mint a karácsonyra vagy a szilveszterre – a szállodák tudatosan rászerveznek, amellyel még több látogatót tudnak Budapestre csábítani.  

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×