Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem áll le a hulladékelszállítás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdték az előlegek fizetését 56 hulladékgazdálkodási közszolgáltatónak - közölte a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője. Csizmadia Tamás szerint nem lehetséges az, hogy leálljon a hulladékelszállítás.

„Hétfőtől megkezdődött az úgynevezett részelszámolási előlegek kiküldése, illetve a hiánypótlási idő lezárult. Tehát a befogadott és később befogadásra kerülő igényekre hétfőtől kezdve folyik a kifizetés, az egyes közszolgáltatók irányába, amennyiben az elbírálások rendben vannak” - mondta Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.

Hozzátette: 56 közszolgáltatóról és körülbelül összességében 1,9 milliárd forintról van szó.

„A rendszer azokat az előző időszakban felhalmozódott problémákat próbálja kezelni, amelynek érdekében a változtatást az Országgyűlés jogszabályi háttérrel megteremtette” - hangsúlyozta a szóvivő.

Csizmadia Tamás szerint a kifizetésekkel stabillá tették a rendszert és nem állhat le a szemétszállítás.

„Erre jogszabályi lehetőség sincsen, ugyanis ha egy közszolgáltató valamilyen oknál fogva mégsem tudná ellátni a feladatát, ebben az esetben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a helyi önkormányzat felszólítására kijelöl egy szolgáltatót, amely ellátja a feladatot” - jegyezte meg a szóvivő.

Mint mondta, bérszámlázás keretében a helyi közszolgáltatók fogják megkezdeni a számlák kiküldését, amelyek beérkeznek a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. egyes régióra meghatározott számlájára.

„Erről egy összesítés készül, utána pedig az NHKV visszautalja az egyes közszolgáltatóknak a megfelelő jogszabályi háttérrel alátámasztott összeget. A lakosság szempontjából nincsen változás, de a cég a jövőben egy hatékonyabb, gyors és költséghatékonyabb rendszert szeretne teremteni a jogalkotó által meghatározottak szerint” - mondta Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.