Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Árvíz - Összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az esős időjárás miatt előkészítő ülésre ült össze az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Mint kifejtették: több meteorológiai modell is megerősíti egy ciklon kialakulását, amely nyomán a következő napokban gyakori, összességében jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. A csapadékösszegek napi bontásban egyes helyeken területi átlagban megközelíthetik a 40 millimétert, de lokálisan ennél több csapadék is hullhat.

Az elmúlt napok meteorológiai előrejelzései alapján leginkább a nagyobb vízgyűjtők érintettek: a Rába, a Mura, a Dráva, a Duna és Észak-Magyarország vízgyűjtői. Ha a meteorológiai és hidrológiai helyzet úgy alakul, akkor az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtökön megkezdheti működését és a védekezés munkálatainak előkészítését az állami védvonalakon, de a felkészülés természetesen szerdán megkezdődik. Az említett területeken és folyók vízgyűjtőjén szinte mindenhol erősen átázott a talaj, amely nem képes több nedvességet befogadni és mindenhol közepes vagy magas a mederteltség. A bizonytalan meteorológiai helyzet következtében az említett folyók bármelyikén kialakulhat olyan helyzet, hogy a vízügyi szakembereknek az állami védvonalakon megerősített létszámban kell védekezniük, ezért lehetséges, hogy a vízügyi igazgatóságok között szakembereket - műszaki irányítókat, vízhozam-mérőket, őrszolgálatot ellátó vízügyeseket és geodéziai mérőcsoportot - kell majd átcsoportosítani.

A Principális-csatornán is újabb vízszintemelkedés várható. Itt önkormányzati védekezés folyik, a vízügyi szakemberek azonban itt is műszaki segítséget nyújtanak, és ha szükséges az OMIT homokzsákokat, szivattyúkat csoportosít át - olvasható az OVF közleményében.

A vízügyi honlap szerint a magyarországi folyószakaszokon több mint 88 kilométeren van érvényben első-, vagy másodfokú árvízvédelmi készültség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtti, MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint két északkeleti megye - Győr-Moson-Sopron és Vas megye - kivételével az egész országban figyelmeztetések vannak érvényben a várható sok eső, illetve felhőszakadás miatt. Baranya és Somogy megyében másodfokúra emelték a sok eső veszélye miatt kiadott figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint csütörtökre még több megyére és Budapestre is másodfokú figyelmeztetést jeleznek előre a várható jelentős mennyiségű eső miatt.