Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Üvegpince az Öreghegyen - Újított az Etyeki Kúria

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Befejeződtek az Etyeki Kúria modernizálási és bővítési munkálatai. Az idei szüret már az 1100 négyzetméteresre megnövelt alapterületű, 2500 hektoliter bor befogadására alkalmas épületben zajlik. Mérész Sándor főborász az InfoRádió bormagazinjában elmondta: a cél az volt, hogy az épület legyen modern, de épüljön be a tájba.

Mérész Sándor főborász az InfoRádió bormagazinjában elmondta: a borászat tervezésénél az volt a legfontosabb szempont, hogy minél egyszerűbben és átláthatóbban lehessen bort készíteni. A feldolgozás gravitációs úton történik, ennek a nagy előnye, hogy kiiktattuk a szőlőbogyókat megtörő cefreszivattyút, így tisztább ízű, finomabb borokat tudunk készíteni - tette hozzá a főborász.

Mérész Sándor arról is beszélt, hogy az új épület fogadtatása pozitív. Egy modern, 21. századi pinceépületről van szó, amelyben sok a látszódó beton, sok az üvegfelület és a kóstolótérben megjelenik a fa is. Az új borászat belesimul az öreghegyi pincesorba, a cél az volt, hogy az épület legyen modern, de épüljön be a tájba. Mérész elmondta: az emberek azonnal használatba veszik az épületet, amely üvegfalakkal, üvegpadlókkal teszi lehetővé, hogy a vendégek úgy tekintsék meg a borkészítés folyamatait, hogy nem kell belépniük azokba a terekbe, ahol a munkavégzés történik.

Az új épületről és a borászatról itt láthat fényképeket.

A nemzetközi élmezőnyhöz való felzárkózáshoz szükséges termelési feltételeket, valamint a gazdaságos üzemméretet a most befejezett, 600 millió forintot meghaladó értékű beruházás révén érték el. Az etyeki Öreghegyen a 150 éves régi pinceépület és a 15 éves feldolgozó átfogó modernizáláson és jelentős bővítésen esett át, ezáltal az épület alapterülete 220 négyzetméterről 1100 négyzetméterre nőtt. A beruházás részben a még 2009-ben, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belüli Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból elnyert, mintegy 144 millió forint, valamint a Borászati gépek és technológiák beszerzésének támogatására kiírt pályázatokon elnyert mintegy 25 millió forint forrásból valósult meg.

A tervezési munkákkal egy fiatal, de már neves, borászatok tervezése terén gyakorlattal rendelkező építészirodát bíztak meg, a Bord Építész Stúdiót. Műhelymunka folyt, amelynek keretében állandósult a párbeszéd az építész és borász között, hogy az épület minden egyes részlete a borászati munka hatékonyságát, precizitását szolgálja.

A stúdió alapítója, Bordás Péter arról beszélt, hogy munkái során kiemelt hangsúlyt helyez a környezet és az épület kölcsönhatására, egymással való kapcsolatukra, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatára. Cél volt, hogy az épület tükrözze a hely egyedi hangulatát, ugyanakkor első helyen a funkcionalitás áll, hiszen ki kellett elégíteni a borászat műszaki és logisztikai követelményeit. Fontos szempont volt az ökológiai egyensúly megtartása, lehetőség szerint megújuló energiák használata és egy korszerű szennyvízelőtisztító rendszer beüzemelése.
A földfelszín felett az új épületegyüttes a megújult palackozó üzem meghosszabbításaként a korábbi pince fölé épült. Az erre merőleges épületrészben helyezkedik el az értékesítési célokat is szolgáló borbíráló helyiség a hozzá tartozó látványos terasszal, valamint a vinotéka is.

A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria mintegy 9 hektárral bővíti szőlőterületeit is az alcsútdobozi Nagy Látóhegy legértékesebb részén. A teljes termőterület így már meghaladja a 27 hektárt. Az új területek betelepítése 2015 tavaszán történik majd, a borászatnak eddig is sikereket hozó sauvignon blanc és pinot noir fajtákkal - mondta az InfoRádiónak Mérész Sándor főbász.