Mérész Sándor főborász az InfoRádió bormagazinjában elmondta: a borászat tervezésénél az volt a legfontosabb szempont, hogy minél egyszerűbben és átláthatóbban lehessen bort készíteni. A feldolgozás gravitációs úton történik, ennek a nagy előnye, hogy kiiktattuk a szőlőbogyókat megtörő cefreszivattyút, így tisztább ízű, finomabb borokat tudunk készíteni - tette hozzá a főborász.
Mérész Sándor arról is beszélt, hogy az új épület fogadtatása pozitív. Egy modern, 21. századi pinceépületről van szó, amelyben sok a látszódó beton, sok az üvegfelület és a kóstolótérben megjelenik a fa is. Az új borászat belesimul az öreghegyi pincesorba, a cél az volt, hogy az épület legyen modern, de épüljön be a tájba. Mérész elmondta: az emberek azonnal használatba veszik az épületet, amely üvegfalakkal, üvegpadlókkal teszi lehetővé, hogy a vendégek úgy tekintsék meg a borkészítés folyamatait, hogy nem kell belépniük azokba a terekbe, ahol a munkavégzés történik.
Az új épületről és a borászatról itt láthat fényképeket.
A nemzetközi élmezőnyhöz való felzárkózáshoz szükséges termelési feltételeket, valamint a gazdaságos üzemméretet a most befejezett, 600 millió forintot meghaladó értékű beruházás révén érték el. Az etyeki Öreghegyen a 150 éves régi pinceépület és a 15 éves feldolgozó átfogó modernizáláson és jelentős bővítésen esett át, ezáltal az épület alapterülete 220 négyzetméterről 1100 négyzetméterre nőtt. A beruházás részben a még 2009-ben, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belüli Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból elnyert, mintegy 144 millió forint, valamint a Borászati gépek és technológiák beszerzésének támogatására kiírt pályázatokon elnyert mintegy 25 millió forint forrásból valósult meg.
A tervezési munkákkal egy fiatal, de már neves, borászatok tervezése terén gyakorlattal rendelkező építészirodát bíztak meg, a Bord Építész Stúdiót. Műhelymunka folyt, amelynek keretében állandósult a párbeszéd az építész és borász között, hogy az épület minden egyes részlete a borászati munka hatékonyságát, precizitását szolgálja.
A stúdió alapítója, Bordás Péter arról beszélt, hogy munkái során kiemelt hangsúlyt helyez a környezet és az épület kölcsönhatására, egymással való kapcsolatukra, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatára. Cél volt, hogy az épület tükrözze a hely egyedi hangulatát, ugyanakkor első helyen a funkcionalitás áll, hiszen ki kellett elégíteni a borászat műszaki és logisztikai követelményeit. Fontos szempont volt az ökológiai egyensúly megtartása, lehetőség szerint megújuló energiák használata és egy korszerű szennyvízelőtisztító rendszer beüzemelése.
A földfelszín felett az új épületegyüttes a megújult palackozó üzem meghosszabbításaként a korábbi pince fölé épült. Az erre merőleges épületrészben helyezkedik el az értékesítési célokat is szolgáló borbíráló helyiség a hozzá tartozó látványos terasszal, valamint a vinotéka is.
A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria mintegy 9 hektárral bővíti szőlőterületeit is az alcsútdobozi Nagy Látóhegy legértékesebb részén. A teljes termőterület így már meghaladja a 27 hektárt. Az új területek betelepítése 2015 tavaszán történik majd, a borászatnak eddig is sikereket hozó sauvignon blanc és pinot noir fajtákkal - mondta az InfoRádiónak Mérész Sándor főbász.
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt