Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kína rugalmasabb árfolyampolitikára tett ígéret

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió vezetői a kínai kormányfővel folytattak szerdán megbeszélést a vitatott kereskedelmi és a valutaárfolyamot érintő kérdésekről. Ven Csia-pao kormányfő ígéretet tett arra, hogy Kína a jüan árfolyamának meghatározásakor nagyobb teret enged majd a piaci erőknek.

Az unió illetékesei rendre kifogásolják, hogy a jüan tartósan veszít értékéből az euróhoz képest, és ez fokozza a külkereskedelemben az egyensúlytalanságot, egyben erősíti Európában a protekcionista törekvéseket.

Vennek a kínai valutarendszer "fokozatos és irányított módon történő tökéletesítéséről" tett megjegyzése válasz Jean-Claude Trichet-nek, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének kérésére, miszerint Kínának az erősebb jüan irányába kellene mozdulnia. Az EKB és a kínai központi bank megállapodást kötött, hogy munkacsoport állítanak fel a valutakérdések elemzésére.

A Pekingben tartott, több szinten folytatott kétoldalú megbeszéléseken érintették a hamisított termékekkel kapcsolatos laza kínai ellenőrzést is. Peter Mandelson, az unió kereskedelmi biztosa bírálta Pekinget, amiért az nem reagál kellő gyorsasággal az élelmiszer-és termékbiztonság gondjaira, valamint a szellemi tulajdon megsértésének eseteire. "Európa nyitott a kínai cégek előtt és az Európai Unió viszonzást vár Kínától" - hangoztatta Mandelson a szolgáltatásokat és a bankszektort említve, mint amelyekben a kínai piacot tágabbra kellene nyitni.

A kínai kormányfő kifejtette, hogy Kína bátorítani fogja a hazai fogyasztást, és ennek az európai cégek is haszonélvezői lesznek. "A következő évtizedben az európai vállalkozások több lehetőséghez jutnak majd a kínai piacon" - ígérte a kínai vezető.