eur:
391.06
usd:
366.32
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Meghökkentő adatok: gyászosak Budapest gazdasági távlatai

Tokió a világ legnagyobb városgazdasága - derül ki az egyik nemzetközi könyvvizsgáló cég felméréséből. A települések bruttó hazai összterméke alapján összeállított rangsorban Budapest a 92., és a vizsgált 151 metropolisz közül a magyar főváros rendelkezik a legszerényebb növekedési kilátásokkal.

A PricewaterhouseCoopers Londonban kiadott elemzése szerint Tokió az elővárosokkal együtt számítva 2005-ben 1191 milliárd dollárt termelt.

A japán fővárostól 60 milliárd dollárral maradt le New York, Los Angeles jóval szerényebb eredménnyel, évi 639 milliárd dollárral lett harmadik a rangsorban. A negyedik és ötödik helyen 460 és 450 milliárd dolláros éves GDP-vel Párizs és London szerepel.

Budapest holtversenyben Nápollyal és Helsinkivel

A 151 városgazdaság közül Budapest a 92. A magyar főváros 43 milliárd dollár éves bruttó nemzeti össztermékkel büszkélkedhet, holtversenyben Helsinkivel és Nápollyal. Budapest ezzel az eredménnyel megelőzi Zürichet, Koppenhágát és Brüsszelt, igaz, ezeknek a városoknak a lélekszáma is sokkal kevesebb.

A közép-európai fővárosok közül Budapest a második leggazdagabb a nominális értékben számított GDP alapján. A magyar fővárost csak Varsó előzi meg, Prága viszont csak a 109. A PricewaterhouseCoopers megjegyzi, hogy a legnagyobb városok éves bruttó kibocsátási értéke meghaladja több fejlett európai országét.

Tokió elképesztően gazdag

Tokió például nagyobb gazdasággal bír, mint Spanyolország, Lengyelország vagy Belgium gazdaságának egésze. A távlati előrejelzésből kiderül, 2020-ra Budapest a jelenlegi 92.-ről a 126. helyre csúszhat vissza a listán úgy, hogy az éves GDP-je 6 milliárd dollárral növekedhet.

A PricewaterHouseCoopers 0,9 százalékos éves reálérték-növekedést vár a budapesti gazdaságtól, ami a legalacsonyabb a 151 vizsgált város között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×