Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyiptomba csak az üdülőhelyekre javasolják az utazást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is egész Egyiptom területén számolni kell tüntetésekkel, ezért bár a turisták által leginkább kedvelt tengerparti üdülőhelyeken egyelőre nyugalom van, a Külügyminisztérium nem javasolja, hogy a magyar állampolgároknak, hogy az ország más részeibe utazzanak.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben azt kérték az Egyiptomba utazó és ott tartózkodó magyaroktól, hogy az országban tapasztalható bizonytalanság, erőszakba torkolló megmozdulások miatt tanúsítsanak fokozott óvatosságot.

Kiemelték: továbbra is számolni kell tüntetésekkel az ország egész területén, és ezek erőszakos cselekményekbe csaphatnak át. A turisták által leginkább kedvelt tengerparti üdülőhelyeken, Hurghadán és Sarm el-Sejkben nyugalom van, ezek a zárt és védett üdülőkomplexumok egyelőre biztonságosnak mondhatók, ugyanakkor a Külügyminisztérium nem javasolja, hogy a körülmények javulásáig a magyarok Egyiptom más részeibe utazzanak. Azt ajánlották, hogy kerüljék a nagyvárosokat, illetve az üdülőhelyeken kívüli kirándulásokat, látványosságokat.

A tárca folyamatosan figyelemmel kíséri az egyiptomi helyzet alakulását, és szükség esetén frissíti az utazási tanácsait, ezért azt kérik az országba készülőktől, hogy kövessék nyomon a konzuli szolgálat aktuális figyelmeztetéseit.

A Külügyminisztérium továbbra is azt kéri az utazóktól, hogy biztonságuk érdekében kerüljék el a tömegmegmozdulásokat. Azt javasolják, hogy indulásuk előtt töltsék ki a konzuli szolgálat honlapján található regisztrációs űrlapot, mert az egy esetleges vészhelyzetben megkönnyítheti a kapcsolattartást és a konzuli védelem biztosítását.

A kairói magyar nagykövetség vészhelyzet esetén hívható mobiltelefonszáma (002-0122-6575198) éjjel-nappal elérhető.

Hétfőn Egyiptomban sokan tüntettek annál a laktanyánál, ahol Mohamed Murszi leváltott államfőt tartják fogva. Az elnöki köztársasági gárda tagjai a tüntetők közé lőttek, legalább 55 ember vesztette életét. A Murszit támogató Muzulmán Testvériség és a túlélők azt állítják, hogy békésen imádkoztak, nem provokálták a biztonsági erőket, ez utóbbiak mégis tüzet nyitottak rájuk. A katonai vezetők viszont azt állították, hogy "felfegyverzett terroristák" rohamozták meg a gárda székhelyét. A katonák szerint a fegyveres összecsapás során meghalt egy katonatiszt, 42 személy megsebesült.