Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Két pluszévet ad a rákosoknak a vitaminkoktél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár két évvel is meghosszabbítja a gyógyíthatatlan rákbetegek életét egy vitaminkoktél, s ami még fontosabb: gyakorlatilag nincsenek kellemetlen mellékhatások - derült ki brit és dán kutatók vizsgálatából.

A legújabb gyógyszerekkel vetekedő eredményt lehet elérni a gyógyíthatatlan rákbetegek életének meghosszabbításában egy öt vitaminból álló koktéllal. A brit és dán kutatók vizsgálatában részt vett betegek háromnegyede így átlagosan öt hónappal élt tovább, mint amennyit korábban az orvosok jósoltak neki, de néhányan már három évvel a kezelés kezdete óta életben vannak.

S ami még fontosabb: a vitaminkoktélt szedőknél semmiféle mellékhatás nem jelentkezett - hangsúlyozta a vizsgálatról beszámoló Bob Lister, a London Metropolitan University Agykémiai és Táplálkozási Intézetének elnöke.

A vizsgálatban mell-, tüdő-, agy-, vastagbél- és egyéb rákbetegségben szenvedő dánok vettek részt 1990 és 1999 között; valamennyien hagyományos kezelést kaptak. Emellett szedtem coenzym Q10-et - egy, a szervezet által is termelt vitaminszerű anyagot -, valamint hat egyéb antioxidást, köztük A-, C- és E-vitamint, szelént, folsavat és béta-katorint. (Ez utóbbit biztonsági okokból a tüdőrákosok nem szedhették.) A dózis nagy volt, de a javasolt határértéken belül maradt.

A vizsgálatban részt vevő betegeknek korábban az orvosok átlagosan egy évet adtak, ám 76 százalékuk ennél átlagosan öt hónappal tovább élt - számoltak be az eredményről a kutatók a Journal of International Medical Research című szaklapban.