Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külföldön is elégedetlenek az orvosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ausztrál háziorvosok több mint fele elégedetlen a munkájával, náluk kevésbé már csak a német doktorok szeretik a munkájukat - derült ki egy 11 országra kiterjedő nemzetközi vizsgálatból.

Az amerikai székhelyű Commonwealth Fund tizenegy ország háziorvosainak helyzetét vizsgáló kutatása szerint az ausztrál és német orvosok kirívóan elégedetlenek munkájukkal.

A felmérés szerint az ausztrál orvosok 52 százaléka elégedetlen szakmájával, és csak 12 százalék az aránya azoknak a szakembereknek, akik nagyon és 36 százalék azoké, akik általában elégedettek helyzetükkel.

Az ausztrál orvosoknál csak a német doktorok elégedetlenebbek: körükben az önmagukat nagyon elégedettnek és elégedettnek érzők aránya csak 39 százalékos, vagyis a Németországban praktizáló háziorvosok több mint 60 százaléka elégedetlen szakmájával - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A háziorvosok körében a legnagyobb elégedettségi szintet az új-zélandi, norvég és holland egészségügyi szakemberek körében mérték. Új-Zélandon és Norvégiában az orvosok 89 százaléka elégedett a munkájával, amelyből mindkét ország esetében 35 százalék a nagyon elégedettek aránya. Ez utóbbi számok szintén a legmagasabbnak számítanak a vizsgált országok között. Hollandiában a doktorok 22 százaléka nagyon, összesen pedig 88 százaléka elégedett munkájával.

A nagyon elégedettek aránya országonként eltérő ugyan, de összességében az orvosok elégedettségi szintje hasonló, 80 százalék körüli Nagy-Britanniában, Svédországban és Olaszországban, 75 százalék körül mozog Kanadában és Franciaországban, és mintegy 65 százalékos az Egyesült Államokban.