Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Blair: Hiszek Istenben, de sosem mertem bevallani

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tony Blair kormányfőként azért nem beszélt vallásos hitéről, mert attól tartott, hogy "dilisnek" nézik - ezt maga a nyáron leköszönt miniszterelnök vallotta be a BBC-nek abban a műsorban, amely a hatalom csúcsán töltött éveiről szól. Az interjút vasárnap este sugározza a BBC.

A hitnek "hatalmas jelentősége volt" kormányfősége idején - mondta el a BBC 1-es csatornájának adott interjúban Tony Blair. "Hit nélkül nem tudtam volna végig csinálni" - tette hozzá az egykori munkáspárti kormányfő, aki azonban soha nem merte bevallani, hogy vallásos, nehogy "dilisnek" nézzék.

Míg az Egyesült Államokban és máshol is teljesen elfogadott, ha egy politikus a vallásos meggyőződéséről beszél, Nagy-Britanniában más a helyzet, ezért nyilatkozta annak idején Blair szóvivője, Alistair Campbell ezzel kapcsolatban azt, hogy a kormányfő "nem foglalkozik Istennel".

"Ezt azonban nem azért mondta, mintha nem lennék hívő, hanem azért, mert Nagy-Britanniában nehéz ilyesmiről beszélni" - magyarázta Blair. Campbell pedig most azt is elárulta, hogy bármerre jártak, Blair mindig megkérte a munkatársait: keressenek egy templomot, ahol vasárnap imádkozhat.

"Nem az a tipikus hívő"

"Blair meglehetősen tiszteletlenül viselkedik, gyakran káromkodik, ha meglát egy csinos nőt, alaposan végigméri - nem az a fajta fickó, akit mélyen hívőnek gondolnánk. De azok, akik jól ismerik, mindig is tudták róla, hogy a vallás sokat jelent a számára" - tette hozzá Campbell, aki szerint ezt azért nem verték nagydobra, mert a brit választók "tartanak egy kicsit azoktól a politikusoktól, akik állandóan Istenre hivatkoznak".

Blair egy másik közeli munkatársa, Peter Mandelson ehhez hozzátette: Blair nem beszélt ugyan soha a hitről, de "mindig nála van a Biblia, bárhová megy, és minden este olvassa".

Sir Menzies Campbell, a liberális demokraták volt vezetője egyetért azzal, hogy Balir nem lett volna olyan sikeres politikus, ha a választók tudják róla, hogy mélyen vallásos. "Aligha nyert volna meg három választást, ha a szavazók tudták volna róla, hogy milyen mértékben szabják meg az etikai értékek a politikáját" - vélekedett egykori ellenfele Tony Blairről.