eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin
Most először külön témája is van az ökumenikus imahétnek

Most először külön témája is van az ökumenikus imahétnek

Az üldözött keresztények melletti kiállás a fő témája az idei ökumenikus imahétnek - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy a keresztény felekezetek és hívek ilyenkor rendre közelebb kerülnek egymáshoz.

Erdő Péter hangsúlyozta, hogy ezúttal van külön témája is a vasárnap kezdődött ökumenikus imahétnek. Ez az első alkalom, hogy már az első napon sajátosan is megemlékezünk az üldözött keresztényekről, bármilyen felekezethez is tartozzanak és bármilyen üldöztetés vagy hátrányos megkülönböztetés is éri őket - mondta az InfoRádióban.

"A vértanúság ökumenizmusa fontos jele korunknak"

- hangsúlyozta Erdő Péter, kifejtve, hogy ezekben az országokban, ahol a keresztényeket üldözik, nem kérdezik, hogy pontosan milyen felekezethez tartoznak. Azért kell szenvedniük vagy meghalniuk, mert keresztények.

A római katolikus egyházi vezető szerint az imádság jelenti az egyik közös alapot a keresztény egyházak között.

Katolikus, protestáns, ortodox, anglikán és más közösségekben is tartanak most az imahetek. "Általában az a jellemző, hogy mi tudunk együtt imádkozni.

A keresztény felekezeteknek nagyon sok közös értéke, közös meggyőződése van.

Mindannyian Jézus Krisztus tanítványainak valljuk magunkat, ő általa a Szentlélekben az Atyához imádkozunk. Tehát ugyanahhoz a személyhez imádkozunk, ugyanannak a mesternek a tanítványaiként". 

Erdő Péter megjegyezte, hogy az imahét feladata egymás megismerése, a helyi közösségek építése. "Közös imádságokra kerül sor, látogatásokra. A lelkészek találkozóját is jelenti és a hívek is meglátogatják egymás centrumát ilyenkor" - sorolta Erdő Péter.

Erdő Péter hozzátette, hogy a hitbeli egységhez is közeledtek a keresztény világegyházak az elmúlt időszakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×