Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez az ország legnagyobb problémája az emberek szerint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
 • Legfrissebb hírek
 • Közlekedési hírek
 • Időjárásjelentés
 • Orvosmeteorológia
 • Sporthírek
 • Gazdasági hírek
Az ország problémái és a személyes problémák általában és pártpreferencia szerint is elválnak egymástól.

Ha megkérdezik az embereket, melyek a legnagyobb problémák az országban, a legtöbben (46 százaléknyian) az egészségügyet és a szociális biztonságot említik, majd messze lemaradva a bevándorlás és a munkanélküliség következik. Ha viszont arra kérdeznek rá, hogy személyesen milyen problémákkal néznek szembe, már más a helyzet, a legtöbben (32 százalék) a megélhetés költségeit említik, a menekültkérdés sehol sincs. A Republikon Intézet a 24.hu számára készített közvélemény-kutatást Magyarország legnagyobb problémáiról.

Ebből az is kiderült, hogy a baloldali szavazók látják problémának az oktatás helyzetét, és csak a fideszes szavazó körében nem a megélhetés a legnagyobb személyes probléma.

Kinek a problémája?

Először azt a kérdést tették fel, hogy "Mit gondol, mi az a két legfontosabb probléma, amelyekkel ma Magyarország szembenéz?"

 • A megkérdezettek jelentős hányada, 46 százalék első helyre az egészségügyet és a szociális biztonságot rakta,
 • 24 százalékuk a bevándorlást,
 • 20 százalékuk a munkanélküliséget,
 • 18 százalékuk a gazdasági helyzetet,
 • 15 a nyugdíjakat, 13 az áremelkedést és az inflációt, 10 az oktatási rendszert.

Szerepelt még a listán a bűnözés (9 százalék), a terrorizmus (6 százalék), az adózás, az államadósság, a környezetvédelmi-, éghajlati- és energiaügyek (5-5 százalék) és a lakásügy (4 százalék).

A második kérdés: "Mi az a két legfontosabb probléma, amelyekkel Ön pillanatnyilag szembenéz?" Ebben az esetben már teljesen más a helyzet:

 • a megkérdezettek 32 százaléka szerint az áremelkedés, az infláció, vagyis a megélhetés költségei jelentik a legnagyobb problémát ma,
 • ezt követi 29 százalékkal az egészségügy és a szociális biztonság,
 • 24 százalékkal a saját háztartás anyagi helyzete,
 • 22 százalék a nyugdíjakat említette,
 • 12-12 százalék pedig a munka- és életfeltételeket.

A munkanélküliség a személyes problémák esetén visszaszorult, 8 százalékot kapott, az ország gazdasági helyzete 7-et, az oktatási rendszer 6-ot, az adózás és a bevándorlás mindössze 5-öt.

Fideszes, balos, jobbikos problémák

A kutatásban pártpreferencia szerinti (Fidesz, baloldali-liberális, Jobbik) bontás is készült.

A Fidesz-szavazóknál az ország problémái között az egészségügy (39 százalék), a bevándorlás (31), a munkanélküliség (22), a gazdasági helyzet (16) és a nyugdíjak (15) szerepelnek. A személyes problémáknál az egészségügyet (28) az áremelkedés és az infláció (26), valamint a nyugdíjak és saját háztartás anyagi helyzete (22-22) követi. A bevándorlás személyes problémaérzékelése 6 százalékot kapott.

A baloldali és liberális szavazók szerint a problémák sorrendje: egészségügy (kiemelkedően magas, 59 százalék), a nyugdíjak, a munkanélküliség (19-19), a gazdasági helyzet (18) és az oktatási rendszer (16). A személyes problémák között az áremelkedést, az inflációt, azaz a megélhetés költségeit (35 százalék) az egészségügy (31) és a saját háztartás anyagi helyzete (30), valamint a nyugdíjak (28) követik. Körükben a bevándorlás 4 százalékot kapott.

A Jobbik szavazói szerint is az egészségügy a legnagyobb probléma az országban (53 százalék), ezt követi a bevándorlás (24), a gazdasági helyzet (23) és a munkanélküliség (21). A nyugdíjak és a bűnözés 11-11 százalékot kapott, az áremelkedés és az infláció 13-at. Személyes problémáik között az élen az áremelkedés és az infláció, a személyes megélhetés (38 százalék) áll – érdekesség, hogy

csak a kormánypárti szavazók körében nem ez a legjelentősebb probléma, ott az egészségügy vezet –,

második a saját háztartás anyagi helyzete (28), ezt követi csak az egészségügy (25), majd a munkafeltételek (17), a nyugdíjak (16) és az életfeltételek (13). A Jobbik szavazóinak körében is csekély a bevándorlást problémaként látók köre, 4 százalék.