eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Új magyar eljárás az ivóvíz arzénmentesítésére

Egy új magyar eljárással minimálisra csökkenthető az ivóvíz arzéntartalma, a technológia főként Délkelet-Magyarországon terjedhet el, ahol helyenként az uniós előírás 5-20 szorosát is eléri az arzéntartalom.

Schremmer István, a technológiát kidolgozó G.I.C. Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a kutatás-fejlesztés két év alatt 125 millió forintból valósult meg, 56,25 millió forint uniós támogatással. Hozzátette: két eljárást és berendezést fejlesztett ki a cég, amelyek csökkentik a víztisztítókban, vízművekben, kutakban a víz arzéntartalmát.

Schremmer István kiemelte: a berendezések használata nem igényel komolyabb szakértelmet. A technológiák alkalmasak a magyarországinál jóval magasabb arzéntartalmú vizek tisztítására is.

A két új eljárás közül az egyik olcsó, kisfogyasztók számára is elérhető árú, a másik pedig nagy hatékonyságú, alacsony energiafogyasztású megoldás.

A G.I.C. Kft. magyar tulajdonú cég, 1990-ben alakult, székhelye Budapesten, a laboratóriumok és a szerelőműhelyek a bakonyszentlászlói telephelyen, illetve Gicen találhatóak. Fő tevékenységi köre a műszaki kutatás-fejlesztés, ezen belül is az alkalmazott kutatás és technológiafejlesztés. A jelenlegi fejlesztéssel 19 munkahelyet képes hosszú időre megtartani és 3 újat létesíteni a vállalkozás - összegezte az ügyvezető.

A cég tavalyi árbevétele 235 millió forint volt, a fejlesztéstől ennek megduplázása várható. Az árbevétel 35-40 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, amelynek háromnegyede Magyarországon valósul meg. A vállalkozás 35 munkatársat foglalkoztat, közülük 19 ember vett részt az arzénmentesítési fejlesztésben.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×