eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Bajnai: Közös a kampány az MSZP-vel, de a miniszterelnök-jelöltségért megküzdünk

Az Együtt-PM vezetője a lehetséges ellenzéki megállapodások közül az egyiknek tartja az MSZP-vel kötött egyezséget. Bajnai Gordon szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció az október 23-ai ellenzéki nagygyűlésen elvesztette a bizalmat a szövetségkötéshez.

Az Együtt-PM vezetője el tud képzelni olyan érvet, amely miatt újra kell tárgyalni az MSZP-vel kötött megállapodást. Bajnai Gordon az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a jelenlegi konstrukció hordozza azt a lehetőséget, hogy olyan szavazókhoz is eljussanak, akiket egy rossz kompromisszumban nem érnének el.

Hozzátette, hogy a megállapodás ellenére "egészséges verseny" van a két fél között. A kormányváltás szempontjából a legfontosabb kérdést azonban eldöntötték: az egyéni körzetekben közös jelöltet állítanak.

Ott viszont van helye a versengésnek, hogy melyik miniszterelnök-jelöltet, melyik pártnak a profilját tartja a több választó dominánsnak - mondta Bajnai Gordon, aki hozzáfűzte: annak, hogy ebben a koalícióban kinek milyen súlya lesz, és ki adja a miniszterelnököt, a választók döntik el azzal, hogy hányan szavaznak a listákra.

Kifejtette azt is, hogy lesz egy közös kampány az egyéni jelöltekre, a két párt választási programja között azonban van különbség.

Az MSZP talán egy kicsit jobban szolidáris, az Együtt-PM viszonyt a növekedés irányába vinné el Magyarországot. Van előnye annak, hogy nem a választások után kell megegyezni egy közös programban, ezen túl azonban két külön párt vagyunk, és sok mindenben máshogy látjuk a világot. Ezek összeegyeztethetők, de nem azonosak - fogalmazott Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök úgy véli, a szocialistákkal nagy nehezen megkötött egyesség bármiféle újranyitása csak a szövetségen belüli megegyezéssel képzelhető el. Mint fogalmazott: semmi értelme felrúgni azért, mert ezzel kívülről valakik elégedetlenek.

Az Együtt-PM vezetője az elmúlt egy év egyik legnagyobb hibájának tartja, hogy leginkább önmagukkal és nem a választóikkal foglalkoztak. Bajnai Gordon szerint a jelenlegi szövetségük a biztos szavazók 30 százalékát fedi le.

A politkus megválasztása esetén munkát ígért minden fél évnél régebben munkát kereső pályakezdő fiatalnak az InfoRádió Aréna című műsorában.

Miközben a térségben 8-10 százalékot nőttek a velünk versenyző vagy egy irányba haladó országok, a magyar gazdaság a válság mélypontjához képest 4 év alatt csupán 1 százalékkal - mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője az Európai Bizottság múlt héten közzétett - Magyarországra nézve optimista - prognózisára reagálva.

A volt miniszterelnök úgy látta, a foglalkoztatottsági adatokat manipulálja, hogy a közmunkásokat és a külföldön munkát vállalókat is foglalkoztatottnak tekinti a magyar statisztika.

Ez kétes dicsőség, mert ezek az elvándorolt fiatalok, hiányoznak a magyar adófizetésből és nyugdíjrendszerből - tette hozzá a politikus.

Bajnai Gordon úgy becsülte, hogy csaknem 100 ezer pályakezdő fiatal van Magyarországon, akinek több mint 6 hónapja nincs munkája, és ez elöl, menekülnek el a fiatalok. Számukra egy ígéretet is megfogalmazott az Együtt-PM szövetség vezetője kormányra-kerülése esetére.

"Bevezetünk egy olyan programot, ahol minden egyes pályakezdő fiatalnak, aki 6 hónapnál hosszabb ideje munkanélküli, garantáltan vagy munkahelyet kínálunk - nem közmunkát, hanem a versenyszférában -, vagy ha erre nem alkalmas a tudásánál, előéleténél fogva, akkor olyan praktikus képzést, amivel el tud helyezkedni."

Bajnai Gordon kitért arra is, hogy megválasztása esetén progresszív adózást vezetnének be, ám ügyelnének a költségvetési egyensúlyra. Felszámolnák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot és a központi tankönyvellátást, ám a családi adókedvezményt megtartanák.

Nem akarok mindent kiönteni a fürdővízzel -fogalmazott.

A rezsicsökkentést a volt miniszterelnök átverésnek és fenntarthatatlannak minősítette.

Bajnai Gordon szerint a rezsicsökkentés helyett országos lakáskorszerűsítési programot kellene indítani, ám ő sem állítaná vissza a korábbi tarifastruktúrát, addig, amíg ez nem fejeződik be, hogy ne nőjenek a háztartások terhei.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×