Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az elhivatottság fontosabb a szaktudásnál a cégeknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem a szaktudás a legfontosabb, amikor a cégek friss diplomásokat keresnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pannon Egyetem rektora. Friedler Ferenc hozzátette: a Magyarországon működő külföldi cégek számára nem elég rugalmas a magyar felsőoktatási rendszer.

Miután a középiskolások számára a pontszámítás azonos, a felvételi ponthatárok egyben a felsőoktatási intézményeket is rangsorolják - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pannon Egyetem rektora. Friedler Ferenc szerint mivel a pontok minőséget fejeznek ki, ezért fontosnak tartja, hogy magas pontszámmal vegyék fel a hallgatókat.

A Pannon Egyetem esetében csak a költségvetés 40 százaléka származik a normatív finanszírozásból, a többi projektekből tevődik össze, ez garantálja a minőséget - mondta az intézmény rektora. Kifejtette: így nem kényszerülnek arra, hogy alacsony pontszámmal vegyenek fel hallgatókat, és a projektek lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak, hogy megismerjék leendő munkahelyüket

Friedler Ferenc szerint a Magyarországon tevékenykedő külföldi cégek számára nem elég rugalmas a magyar képzési rendszer. A Pannon Egyetem rektora elmondta: felméréseik szerint nem a szaktudás az első, ami alapján a munkáltatók szűrik a felsőoktatásból kikerülő végzősöket. A legfontosabb az elhivatottság, a nyelvtudás és az, hogy a jelentkező tud-e csapatban dolgozni.

A felsőoktatási intézményekben ideális esetben az oktatással azonos szinten kellene lennie a kutatásnak és az innovációs projekt tevékenységnek is - közölte Friedler Ferenc.