Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ajánlószelvényt utólag nem lehet módosítani - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Népszabadság Tóth Zoltánt, az Országos Választási Iroda egykori vezetőjét idézve arról ír, hogy az ajánlószelvényekre írottakat utólag nem lehet módosítani. A szakember úgy nyilatkozott: "senkinek sem ajánlom a javítgatást, az ugyanis áldatlan állapotokhoz vezethet".

Tóth Zoltán véleménye szerint, aki ilyen helyzetbe kerül, az gyűjtsön új ajánlószelvényeket. Az OVB elhalasztotta hétfőn a döntést arról, hogy utólag módosítható-e az ajánlószelvények tartalma. A kérdéssel Dávid Ibolya, az MDF elnöke fordult a testülethez a szabad demokrata jelöltek neve mellett szereplő MDF-SZDSZ jelölő szervezet meghatározás miatt. Csapody Miklós ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: ha az MDF területi listát állít MDF néven, azt csak tisztán MDF-es képviselőjelöltek segítségével teheti, a közös MDF-SZDSZ ajánlószelvények pedig elvesznek.

A Magyar Nemzet szerint korrupciós botrány van mindenhol. A lap arról ír, hogy Hagyó Miklós, az MSZP volt főpolgármester-helyettese azt állítja, nem adott utasításokat a BKV ügyeiben, és éppen ő figyelmeztette a fővárosi cégek vezetőit, hogy ne fogadjanak el politikai "kéréseket". A lap birtokában lévő dokumentumok azonban mindkét kijelentést cáfolják. A Magyar Nemzet emellett megjegyzi: a Fővárosi Bíróság felfüggesztette a büntetőeljárást az Egymásért Alapítvány csempészettel és sikkasztással vádolt kuratóriumi elnöke, Földesi-Szabó László ellen, mivel a Magyarok Egymásért Szövetség képviselőjelöltje lett. Ezen kívül hétfőn sikkasztás miatt két nyugállományú alezredest felfüggesztett fogházbüntetésre, több tisztet pénzbírságra ítélt a katonai bíróság. Pécsett az Expo Center ügyében elrendelték a nyomozást, és folytatódik a csepeli szennyvíztisztító körüli vita is.

Az Indexen interjút olvashatnak Galajda Ágnes bíróval, aki Nemzetközi Bátorság-díjat kapott a CEU-n az amerikai nagykövettől a családon belüli erőszak elleni küzdelméért. Magyarországon tabu a családon belüli erőszak, és meglehetősen sok előítélet övezi. Az interjúból kiderül: ha valakit otthon vernek, a rokonság, a szomszéd rendszerint másfelé néz, a rendőr sok esetben nem távolítja el a bántalmazót, mert egyszerű családi vitának titulálja a verést, a bíró ismeretei pedig gyakran hiányosak. Még rendes jogszabály sincs a családon belüli erőszakra, sőt, a törvény betűje szerint nincs is ilyen bűncselekménytípus.

A Világgazdaság arról ír, hogy a hazai top 500 vállalat alig több mint tizede esetén áll nő a menedzsment élén. A női felső vezetők aránya itthon alig haladja meg a hét százalékot. Még ma is sok negatív sztereotípia él a hölgyekkel szemben, ezért nehéz számukra a karrierépítés. Szakértők szerint azonban a nőkben éppen annyira megvannak a vezetéshez szükséges kompetenciák, mint a férfiakban. Ennek ellenére a női vezetők 15-20 százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál.

A Napi Gazdaság beszámol arról, hogy tízmilliárd forintos támogatási pénzt akar megvonni az Európai Bizottság Magyarországtól, mert állítása szerint Budapest olyan összeg után is kért támogatást, amely tiltott. A lap szerint az M43-as autópálya építéséhez kapcsolódó támogatásoknál a magyar hatóságok az áfát is az elszámolható költségek közé sorolták, holott ez a bizottság szerint ellentétes a szabályokkal. A lap úgy tudja, hogy a bizottság határozata szerint a beruházás áfatartalma nem számolható el költségként, így azután nem is jár támogatás. Magyarország az unió törvényszéke előtt megtámadta a határozatot. A folyamat jelenleg az írásbeli eljárásnál tart. A lap szerint az ügy egyelőre egyedüli, de a hasonló elszámolású projektek összértéke több százmilliárd forint.

A penzcentrum.hu arról ír, hogy kevesebb az új munkahely és több az álláskereső: így foglalható össze az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által februárra közreadott munkaerőpiaci helyzetkép. A helyzet továbbra is Észak-Magyarországon a leginkább elkeserítő: Szabolcsban és Borsodban a legkilátástalanabb a helyzet. A legnagyobb arányban a személyi szolgáltatás, a mezőgazdaság, vadgazdálkodás és erdőgazdálkodás, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, az építőipar és a kiskereskedelem területén dolgozók vesztették el az állásukat februárban. A nyilvántartott álláskeresők száma a februári zárónapon 659 ezer fő volt, hatezerrel több, mint az előző hónapban. Negyedük tartósan, azaz több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső.