eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Deutsch-Für bejelentette: kész a kormányfő helyett lépni

Gyurcsány Ferenc még a nap folyamán rendeljen el tisztázó vizsgálatot Kóka János villaépítési ügyében - mondta Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke a gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke félkész svábhegyi háza előtt tartott sajtótájékoztatóján. Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált: Deutsch-Für Tamás hazudik, minden egyes felvetése hamis, vagy csúsztatás.

A fideszes politikus arra is felszólította a kormányfőt, hogy - élve országgyűlési képviselői jogosítványaival - kezdeményezzen vagyonnyilatkozati eljárást Kóka János ügyében; mint mondta, ha ezt a hét végéig nem teszi meg a miniszterelnök, maga lép az ügyben.

Deutsch-Für Tamás megjegyezte: akkor találtak feketemunkásokat és egy körözés alatt álló embert a gazdasági miniszter házának építkezésén, amikor a kormány százmilliós költséggel kampányol az illegális foglalkoztatás ellen.

"Figyelnünk kell a kezüket, mert csalnak" - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint "zavaros, gyanús, törvényellenes körülmények között" épül a gazdasági miniszter villája.

A fideszes honatya közölte: miközben Kóka János korábban arról beszélt, hogy ha van ma Magyarországon törvényes, szabályos építkezés, akkor az övé az, "az építkezés minden elemében a mutyi, az ügyeskedés, a simli, az összejátszás, a hatalmi pozícióval való visszaélés szimbóluma".

Példaként említette "a telek megszerzését", azt, hogy - élve az áfa-visszaigénylés lehetőségével - a miniszter nem magánemberként, hanem cégén keresztül végezteti a munkálatokat, és a miniszter vagyonnyilatkozatában nem szerepel az ingatlan.

"Kóka János az elmúlt esztendőkben nem a magyar gazdaság növekedése érdekében végzett munkájával, hanem hétről hétre, hónapról hónapra, a mutyijaival, arcpirító, szándékosan használom a kifejezést, pofátlan nyilatkozataival örvendeztette meg a magyar közvéleményt" - fogalmazott, "az új arisztokrácia szimbolikus építményének" nevezve a házat.Daróczi Dávid kormányszóvivő a sajtótájékoztatóra úgy reagált: Deutsch-Für Tamás hazudik, minden egyes felvetése hamis, vagy csúsztatás.

Kóka János az adott ügyben megtett mindent, ami jog szerint és erkölcsileg elvárható: szigorú szerződési feltételeket írt elő, majd azok megszegése után azonnal szerződést bontott az építkezés kivitelezőjével - közölte.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a vagyonvizsgálattal kapcsolatos Fidesz-kérés álszent és felesleges.

"Felesleges, mert Orbán Viktor kabinetfőnöke olyat kér a gazdasági minisztertől, ami már megtörtént, és aminek egyébként Orbán Viktor nem volt hajlandó alávetni magát, ezért tehát álszent is egyben" - fogalmazott, hozzátéve: az APEH a kormány valamennyi tagjánál, köztük természetesen a miniszterelnöknél és a gazdasági miniszternél is végezett vagyonosodási vizsgálatot, és mindent rendben talált.

Daróczi Dávid véleménye szerint a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos felvetés durva csúsztatás, mert - mint mondta - köztudott, hogy nem a gazdasági miniszter, hanem a cége építkezik. Kóka János vagyonnyilatkozatában tehát nem az ingatlannak, hanem cégbeli részesedésének kell szerepelnie, és az szerepel is - hangoztatta.

A kormányszóvivő szerint Deutsch-Für Tamásnak jogászként és a rendszerváltozás óta parlamenti képviselőként illene tudnia: a gazdasági miniszternek országgyűlési képviselőként évente egyszer kell vagyonnyilatkozatot tennie.

Az idén indult építkezés tehát egyébként sem szerepelhetne a tavalyi évről szóló, 2007 januárjában készült vagyonnyilatkozatban. Az idei évre vonatkozó nyilatkozatot pedig majd csak az év lezárása után, 2008-ban kell leadnia Kóka Jánosnak - jelentette ki.

Daróczi Dávid kitért arra: ami a hatósági vizsgálatokkal kapcsolatos kérést illeti, a sajtó híradásaiból a kabinetfőnökön kívül mindenki más tudja, hogy a vizsgálatok már meg is történtek.

Éppen így derült ki, hogy az építkezésen az egyik alvállalkozó illegálisan alkalmazott munkásokat. A gazdasági miniszter, amint értesült erről, azonnal felbontatta a szerződést a fővállalkozóval - idézte fel a kormányszóvivő.

A Fidesznek nem tetszik, hogy a szóvivő válaszolt

Gyurcsány Ferenc ne bújjon Daróczi Dávid háta mögé! A kormányszóvivő ugyanis jól láthatóan nem érti a Fidesz felszólítását - írta közleményében Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

"Ezért továbbra is Gyurcsány Ferenctől várjuk a választ, hogy - élve országgyűlési képviselői jogosítványaival - kezdeményez-e vagyonnyilatkozati eljárást Kóka János ügyében" - olvasható a szóvivő közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×