eur:
391.06
usd:
366.13
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Továbbra sincs megegyezés a szabadságokról

Közeledtek az álláspontok, de nem sikerült kompromisszumot kötni az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén a munkavállalói és munkaadói érdekképviseleteknek a szabadság kiadásának kérdésében. A kormányzati oldal ennek ellenére vállalta, hogy a szociális partnerek néhány javaslatát képviseli az országgyűlési vitában.

A szabadságokra vonatkozó törvényjavaslat jelenleg tartó parlamenti vitájában a kormányzat támogat majd egy olyan kapcsolódó módosító indítványt, amely szerint átmeneti, idei szabályként a múlt évben ki nem adott szabadságokat szeptember végéig lehetne kiadni.

A beterjesztett törvényjavaslatban június vége szerepel erre a határidőre, ezt terjesztenék ki munkaadói kérésre.

A kormány azt a szakszervezeti igényt is képviseli majd a törvényhozásban, hogy a munkavállalóknak legyen lehetőségük éves szabadságuk egynegyed részéből három napot a 15 napos előzetes bejelentés nélkül igénybe venni.

Mások az elképzelések

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta: egyetértés alakult ki a kormánnyal abban, hogy ha a munkáltatónál felmerül a vis maior esete, akkor ugyanez előfordulhat a munkavállalókkal is.

Ezért tehát a dolgozó éves szabadságának egynegyed részéből három napot előzetes bejelentés nélkül kivehet - tette hozzá Borsik János.

Nem sikerült megállapodni azonban arról, hogy meddig lehet kiadni a munkavállalók előző évről megmaradt szabadsága negyedét.

Borsik János közölte: a szakszervezetek március 31-i határidőt javasolnak, a kormány azonban azt a véleményt képviseli, hogy kollektív szerződéssel ki lehet tolni július 30-ig, ez azonban szerinte logikátlan, sőt, a partner egyik hivatkozási alapját az Alkotmánybíróság korábban már megsemmisítette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×