eur:
390.86
usd:
366.82
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Még mindig a kancellárián dolgozik az augusztus 20-i tragédia felelőse

Ügyintéző lett, de még mindig a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozik az az egykori főosztályvezető, akit Szilvásy György kancelláriaminiszter az augusztus 20-ai tűzijáték idején tomboló vihar miatti katasztrófa egyik legmagasabb rangú felelősének jelölt meg. Az állami rendezvényen öten meghaltak, és több százan megsérültek.

A már lezárult vizsgálat alapján mulasztást követett el a lebonyolító céggel szerződést kötő Miniszterelnöki Hivatal, mert a szerződésben csak a tűzveszélyre volt intézkedési terv, a meteorológiai eseményekre nem. Ezért Szilvásy György kancelláriaminiszter visszavonta Bodor Tibor főosztályvezetői megbízatását, ugyanis ő írta alá a szerződést a tűzijátékot lebonyolító Nexus Kft.-vel.

Az InfoRádió értesülései szerint a MeH ezen főosztályvezetői posztja máig betöltetlen. A Kormányszóvivői Iroda az InfoRádiót úgy tájékoztatott, hogy Bodor Tibor megrovása jelenleg folyamatban van, és a kormányzati szinten megnevezett legfőbb felelős ügyintézői munkakörben dolgozik, változatlanul a Miniszterelnöki Hivatalban.

Szilvásy György miniszter az öt halálos áldozatot követelő tragédia után a legnagyobb problémát abban látta, hogy a 120 kilométeres sebességű szelet 80-90 kilométer/órásra jelezték.

E-mailben, telefonon, faxon...

A vizsgálat szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat is hibázott, mert egy érvényben lévő rendelkezés alapján nem csak elektronikus levélben, hanem telefonon és faxon is el kellett volna küldeni a vihart előrejelző értesítését a katasztrófavédelemnek. Azt is az OMSZ ügyeletesének rótták fel, hogy nem győződött meg arról: elolvasták-e a küldött üzenetet. Szilvásy György Dunkel Zoltán, a meteorológiai szolgálat elnökének felelősségét is felvetette.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kötelékében szolgáló tűzoltó alezredest pedig azért mentették fel, mert ügyeletesként nem olvasta el időben az OMSZ által küldött üzenetet. Ugyanitt vizsgálat indult egy osztályvezető és egy főosztályvezető, Bodnár Sándor és Demeter István ellen.

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter, aki a katasztrófavédelmet is felügyeli, vizsgálatot indított a főizgatóság két vezetője: Tatár Attila és Muhorai Árpád ellen. Tatár Attila, aki augusztus 20-án nem tartózkodott Magyarországon, a felelősséget magára vállalta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×