eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Foglalkoztatási kedvezmények: újabb feledésbe merült ígéret?

Bár a kormány ígérete szerint már szeptembertől el kellene indulniuk, egyelőre még várni kell az új Start-kártyákra. Ezek a gyesről, gyedről, ápolási díjról visszatértek és a tartósan munkanélküliek elhelyezkedését szolgáló Start Plusz és Start Extra programokhoz tartoznak. A végleges tervezet azonban még a kormány elé sem került.

A kormány Start Plusz és Start Extra program keretében újabb járulékkedvezményeket biztosítana azon munkáltatóknak, akik a munkaerőpiacra való visszatérést segítik elő. Ez lehet gyesről, gyedről, ápolási díjról vagy tartós munkanélküliségből, egy éven túli álláskeresésből történő visszatérés.

Ezt jelentette be Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter az országgyűlési választások előtt, a kormány 2006. február 7-ei ülését követően. A hivatalos tájékoztatás szerint a program segíti azokat is, akik a leghátrányosabb helyzetű 48 kistérségben, illetve a 235 foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű településen laknak.

Akkor és most

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szóvivője, Schrancz Edit arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy kidolgozták ugyan a tervezetet, de ez idáig még nem került a kormány elé.

A kormányszóvivői tájékoztatóról készült jegyzőkönyv alapján több mint fél évvel ezelőtt azt mondta az illetékes miniszter, hogy már dolgoznak a törvényjavaslaton. Csizmár Gábor akkor úgy fogalmazott: "mivel a parlamentnek már csak egy ülése van hátra, addigra nem lesz készen, de az új parlament megalakulásának időszakára vélhetően el fogjuk készíteni."

A miniszter akkor megjegyezte: a Start-programot is módjukban áll október 1-jétől hatályba léptetni, és reálisnak tartotta, hogy 2006. szeptember 1-jétől ezek a kedvezmények is életbe léphessenek.

Hogy a megszorítások közepette aktuális-e még a tervezet, arról a szociális tárca szóvivője nem tudott nyilatkozni. A februárban bejelentett új Start-csomag a kormány elé tehát elvileg csak a tárcaegyeztetés után kerülhet. Így egyelőre nem lehet pontos időpontokat tudni. Nem kizárt azonban, hogy idén már nem vezetik be a foglalkoztatást elősegítő kedvezményeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×