Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Belviszály a magyarellenes kijelentések miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Levélben fordult a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a külügyminiszterhez, amelyben azt kifogásolta, hogy a tárca nem akar a továbbiakban, a Szlovákiában elhangzott magyarellenes kijelentésekkel foglalkozni. A külügyminiszter válaszlevelében azt írta: szó sincs arról, hogy ne foglalkoznának a kérdéssel.

Magyarországon is viszályt szítottak a szlovák kormánykoalíció tagja, a szélsőséges Ján Slota magyarellenes kijelentései. A magyar külügyminiszter levélben kérte Pozsonyt, hogy határolódjon el a nacionalista politikustól. A szlovák válasz meg is érkezett, ám konkrétumok helyett általánosságokat fogalmazott meg északi szomszédunk külügyminisztere.

A külügyi bizottság Fideszes elnöke levelet írt a magyar külügyminiszternek, mert úgy véli: a kormány nem akar a továbbiakban a szlovákiai magyarellenes kijelentésekkel foglalkozni.

Mint Németh Zsolt fogalmaz: mindez remélhetőleg csupán sajnálatos tévedés. Az ellenzéki képviselő bizakodásának adott hangot, hogy a kormányzat is csatlakozik Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő kezdeményezéséhez, hogy európai fórumokhoz forduljanak a felvidéki magyarság védelmében.

A kormány nem Slota média-forgatókönyvét követi

A külügyminiszter Németh Zsoltnak írt válaszlevelében leszögezte: szó sincs arról, hogy a továbbiakban nem akarnak foglalkozni a Szlovákiában elhangzó szélsőséges kijelentésekkel.

Göncz Kinga szerint a magyar kormány fenntartja magának a jogot annak megválasztására, hogy a provokatív kijelentések megismétlődése esetén hol és milyen módon fejezi ki álláspontját.

A tárcavezető hozzá teszi: a döntései meghozatalakor nem feltétlenül Ján Slota és társai média-forgatókönyvét kívánja követni a kabinet. Göncz Kinga azt is fontosnak nevezte, hogy a reagálás kialakításakor szem előtt kell tartani a felvidéki magyarság érdekeit.

Sólyom László államfő, a Figyelőnek adott interjújában a magyar külpolitikáról azt mondta: túl óvatos. Kifogásolta azt is, hogy sokszor nem kap érdemi választ arra a kérdésére, hogy egy-egy ügyben mi a magyar álláspont.