eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin

Belviszály a magyarellenes kijelentések miatt

Levélben fordult a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a külügyminiszterhez, amelyben azt kifogásolta, hogy a tárca nem akar a továbbiakban, a Szlovákiában elhangzott magyarellenes kijelentésekkel foglalkozni. A külügyminiszter válaszlevelében azt írta: szó sincs arról, hogy ne foglalkoznának a kérdéssel.

Magyarországon is viszályt szítottak a szlovák kormánykoalíció tagja, a szélsőséges Ján Slota magyarellenes kijelentései. A magyar külügyminiszter levélben kérte Pozsonyt, hogy határolódjon el a nacionalista politikustól. A szlovák válasz meg is érkezett, ám konkrétumok helyett általánosságokat fogalmazott meg északi szomszédunk külügyminisztere.

A külügyi bizottság Fideszes elnöke levelet írt a magyar külügyminiszternek, mert úgy véli: a kormány nem akar a továbbiakban a szlovákiai magyarellenes kijelentésekkel foglalkozni.

Mint Németh Zsolt fogalmaz: mindez remélhetőleg csupán sajnálatos tévedés. Az ellenzéki képviselő bizakodásának adott hangot, hogy a kormányzat is csatlakozik Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő kezdeményezéséhez, hogy európai fórumokhoz forduljanak a felvidéki magyarság védelmében.

A kormány nem Slota média-forgatókönyvét követi

A külügyminiszter Németh Zsoltnak írt válaszlevelében leszögezte: szó sincs arról, hogy a továbbiakban nem akarnak foglalkozni a Szlovákiában elhangzó szélsőséges kijelentésekkel.

Göncz Kinga szerint a magyar kormány fenntartja magának a jogot annak megválasztására, hogy a provokatív kijelentések megismétlődése esetén hol és milyen módon fejezi ki álláspontját.

A tárcavezető hozzá teszi: a döntései meghozatalakor nem feltétlenül Ján Slota és társai média-forgatókönyvét kívánja követni a kabinet. Göncz Kinga azt is fontosnak nevezte, hogy a reagálás kialakításakor szem előtt kell tartani a felvidéki magyarság érdekeit.

Sólyom László államfő, a Figyelőnek adott interjújában a magyar külpolitikáról azt mondta: túl óvatos. Kifogásolta azt is, hogy sokszor nem kap érdemi választ arra a kérdésére, hogy egy-egy ügyben mi a magyar álláspont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×