INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Miért kötődnek kényszeresen az okoseszközökhöz a fiatalok? Mit tegyen a szülő? Tari Annamária, Aréna

2023. március 3. 18:15

Miért tapadnak az okostelefonra a gyerekek és fiatalok? Hány órát jelent ez naponta? Miért kelt ilyen erős érzelmi kötődést? Miben hasonlít az agyi folyamat a szenvedélybetegségekhez? Mit tehetnek a szülők? Hogyan lehet az okoseszköz adta örömérzést kiváltani hagyományos stimulusokkal? Mit lehet tenni azzal a képi elárasztottsággal, amelyet a modern eszközök, programok adnak? Fel tud-e dolgozni az idegrendszerünk, az érzelmi apparátusunk ennyi vizuális információt? Mit okoz a telítődés? Mi a „feneketlen tányér effektus”? Hogyan és miért kellene családi „médiastratégiát” és közös napirendet alkotni? Hogyan járhat elöl jó példával a szülő?

Hogy hat a túlzott mennyiségben megnézett virtuális képi világ a való életben működő emberi kapcsolatokra? Hogyan tud az okoseszköz azonnali érzelmi szükséglet-kielégítést okozni? Mi a „miből maradok ki?”-effektus? Hányféle kényszeres működést okoz az okoseszköz? Meddig tartható fenn ez az egyfókuszú figyelem? Hogyan lett az okostelefon egy eszközből egy élettér?

Az oktatásban mi az előnye a hibrid tanulásnak? Mik a frontális oktatás előnyei? Mikor egészíti ezt ki jól a digitális tanulás? Mi az az önszabályozó tanulás? Hogyan tudunk a kicsi örömökkel eljutni a nagyobbakig? A Z- és Alfa-generáció nevezhető-e applikáció generációnak? Hogyan okozhat gondokat a való életben a szülő perfekcionizmusa és a kortársaknak való megfelelni vágyás? Hogyan lehet fenntartani a szülői autoritást, ha a gyerek jobban ért az okoseszközhöz? Hogy maradhat a szülő továbbra is referencia-személy? Milyen lehet az új típusú hitelesség?

Mit okoz a fiatal generációknak huszonéves korra érzelmi és kognitív kifáradásban a túlzott okoseszköz-használat? Miért nincs a fiatal generációknak monotónia-tűrése? Hol van a gyerek vagy a szülő, amikor a telefonját böngészi? Hogyan tud kijönni a buborékból? Hány éves kortól szabad okoseszközt adni a gyereknek?

Tari Annamária pszichonanalitikus az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.03.03-án. Podcast.

Iratkoz

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018