INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

A kínai béketerv és az amerikai elszigetelési politika. Salát Gergely, Inforádió Aréna

2023. február 22. 18:15

Mi a célja annak, ha Kína előáll-e saját béketervvel a háború kezdetének évfordulóján? Fel tudja-e ezzel zárkóztatni a fejlődő országokat saját maga mellett az ENSz-ben? Mi lehet a jelentősége annak, hogyha ezt maga a kínai elnök jelenti be?
Mi a háború igazi jelentősége Kína szempontjából? Hogyan szeretne Peking elhelyezkedni a kialakuló globális átrendeződésben? Mennyire szeretné saját maga vezetni az átalakulást? Mi a kínai multipoláris világkép lényege? Hogyan tud Kína tenni az amerikai hegemónia ellen? Hogyan tudják ehhez megszerezni India és a többi BRICS ország támogatását is? Önálló pólusnak szeretné-e látni Kína az Európai Uniót? Hogyan próbálja erősíteni az EU önállóságát, és gyengíteni az Egyesült Államok befolyását az EU-ban?
Hogyan próbálja Kína elkerülni a nyugati szankciókat, miközben Oroszországgal is kereskedik? Mit tesz azért, hogy ne említsék egy lapon Oroszországgal? Miért igyekszik elkerülni Tajvan kapcsán az ukrán párhozamot, miért irritálja Kínát bármiféle párhuzam? Mi az „Egy Kína”-elv? Elkezd-e nagyhatalomként viselkedni Kína Tajvan ügyében? Hol húzódik a vörös vonal? Változik-e Kína türelmi politikája?
A másik oldalon miért nem érdeke Kínának Oroszország meggyengülése? Miért tarthat attól Kína, hogy Oroszország után Peking meggyengítése lehet az Egyesült Államok célja? Hol tart az amerikaiak által indított kereskedelmi háború? Hogyan látja ezt a szándékot a kínai közvélemény? Milyen ellenlépésekkel, gazdasági kooperációkkal próbálja az amerikai elszigetelési politikát kompenzálni Kína a nyugati világon kívül és belül?
Mi derült ki Hszi Csin-Ping harmadik ciklusra történt megválasztása óta eltelt fél évben? Milyen változások következhetnek azután, hogy márciusban megkezdi harmadik elnöki ciklusát is? Miért oldotta fel a zéró-Covid stratégiát? Mi történt Hu Csin-Tao korábbi elnökkel a pártkongresszusról történt kivezetése óta vele és pártfogoltjaival?
Salát Gergely sinológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatárs

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018