eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pedagógusbérek és az új életpálya-modell. Maruzsa Zoltán, Inforádió, Aréna

2023.05.16. 18:15
Hogyan zajlik a 2023-as érettségi? Milyen változások, könnyítések jönnek a következő évben a felvételi rendszerben? Növelheti-e ez a felsőoktatási bemeneti számokat? Hogyan változik a jövő évtől az érettségi követelményrendszere? Mi változik a természettudományos tárgyaknál, mit jelent a projektmunka, illetve milyen adat és tényalapú felkészülés lesz szükséges a magyar nyelv és írásbeli érettséginél? Az újfajta érettségi eredmények hogyan segítik majd a tanuló, illetve a tanárok teljesítmény-értékelését?
Hol tartanak a tárgyalások a pedagógus-bérekről a szakszervezetekkel? Hogyan lesz vonzóbb a pedagógus-életpályamodell? Mennyit tud emelni a magyar kormány a saját erejéből, és mennyit vár a kormány az Európai Unióból? Milyen bérrendszert alakít ki a kormány, és mennyi mozgástere lesz a munkáltatóknak? Miben különbözik az új sávos, fllexibilis, teljesítmény-alapú bérrendszer a mostani, közalkalmazotti törvény szerinti 5 bérkategóriától? Ki dönthet a sávos rendszerben a differenciált bérekről? Alapbéresíthető lesz-e az új béremelés? Hány konkrét helyen változott a tervezet az elmúlt 15 tárgyalás során?
Miben hoz változást az új pedagógus életpálya-modell? Hogyan alakul az egységes teljesítmény-értékelési rendszer, csökken-e az adminisztrációs teher, milyen lesz az új munkaidő-szabályozás? Hogyan alakul az egyeztetés alatt álló törvény szerint az alapszabadság, a munkaidő-keret és az új teljesítményértékelési rendszer? Mikor szűnik meg a kötelező minősítés, az önértékelés és az egyéni pedagógus tanfelügyelet? Mi az Európai Bizottság elvárása az oktatási rendszer teljesítményének és szakmai színvonalának emelésére, és ez hogyan jelenik meg az új szabályozás tervezetében? Milyen viszonyítási pontot jelent a diplomás átlagbér, amelynek 80%-a lesz majd a magyar tanári átlagbér?

Maruzsa Zoltán, a BM közoktatásért felelős államtitkára az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.05.16-án. Podcast.

×
×
×