eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Többfrontos, furcsa háború – mik a fő frontok, meddig tarthat? Kis-Benedek József, Inforádió, Aréna

2023.05.10. 19:04
Mi a különbség és mi a hasonlóság Mariupol ostroma és a Bahmut körüli állóháború és vérfürdő között? Mi a szerepe a Wagner-csoportnak a bahmuti ostromban? Mi a viszony a Wagner-zsoldosok és a reguláris orosz haderő között? Hogyan tudják tartani az ukrán erők a várost?

Mi a célja és metódusa a kritikus infrastruktúra elleni diverzáns támadásoknak? Miért drónokat használnak az oroszok a rakéták helyett? Mi a hatótávolsága az oroszok által használt iráni, vagy a török, illetve saját gyártású ukrán drónoknak? Hogyan használhatóak a drónok a harckocsik ellen?

Mit árult el a május 9-i, „győzelem napi” moszkvai díszszemle az orosz hadvezetés helyzetéről? Miért azt hangsúlyozta Vlagyimir Putyin, hogy „Oroszországot fenyegetik”? Miért csak a védelmi haditechnikai eszközöket vonultatták fel? Miért csak kevés új típusú fegyvert mutattak be?

Évekig tarthat-e ez a furcsa háború, három komponenssel: állóháború (Bahmut, Zaporizsje), a széles frontvonalon végrehajtott eseti támadások és a diverzáns-akciók keveréke. Hogyan tudják az ukránok egyre jobban bénítani az orosz logisztikai utánpótlást a célzott rakétatámadásokkal? Kialakulhat-e egy, Ukrajna területének jelentős részét elérő, tartós és folyamatos háború? Mikor jöhet el a tárgyalások ideje, és meddig érzik úgy a felek, hogy eredményt érhetnek el a harci terepen?

Mi lesz az ukrán kézben lévő fegyverekkel a háború után? Miért kényes ez a kérdés? Mi lesz a lakosság kezében levő fegyverekkel? Be lehet-e gyűjteni a fegyvereket? Tanul-e a világ a balkáni háborúk tapasztalataiból, ahol máig rengeteg fegyver van magánkézben, és a közelmúlt merényletei nyomán most hirdettek begyűjtési amnesztiát?

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára az InfoRádió Aréna című műsorában 2023.05.10-én.

×
×
×