eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés

Ki irányítja a német sajtót és közvéleményt? Mi a koalíció jövője? Prőhle Gergely, InfoRádió, Aréna

2022.11.03. 19:02
Hogyan befolyásolja a reálhelyzet a német koalíció pártjainak ideológiáját és napi politikáját? Miért kell átállniuk a Zöldeknek is reálpolitikára az ideológiai alapú politikáról? Hogyan korlátozza a német szuverenitást az orosz energiafüggőség és az amerikai katonai függés? A kancellár előre menekült, amikor önhatalmúlag meghosszabbította a még üzemelő atomerőművek üzembentartását? Szétveri-e mindez a mai jelzőlámpa-koalíciót? Lehet-e előrehozott választás a következmény? Nagyon fiatalok, és nagyon nyugatiak a mai kormány tagjai. Mi az, amit máshogy látnak a világból, mint Közép-Európa politikusai? Mi a különbség a nyugati és keleti tartományok között, és közelednek-e egymáshoz?
Mik a békülékeny német Oroszország-politika gyökere? Hogyan érték el ezzel a német egyesítést 1990-ben? Van-e már bármilyen válságtudat a német szavazóban, a hétköznapi életvitelben?
Ki irányítja a német sajtót, és mi a sajtó befolyása a német politikára? Mi ebben az Egyesült Államok szerepe? Hogyan hálózta be a nyugatnémet sajtót az amerikai politika a második világháború után? Hogyan befolyásolja ma is ez a hálózat a német médiát? Mennyiben erőlteti át a sajtó a saját értelmezését az ukrajnai háborúról a közvéleményen? Mi a „Negyedik hatalom” - mi Richard David Precht tévés személyiség és celeb-filozófus sikerkönyvének meglepő álláspontja - akár az ukrán fegyverszállítások ügyében?
Gondolja-e bárki Németországban, hogy az oroszok robbantották fel az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetéket? Miért ellenezte az Egyesült Államok mindig is az Északi Áramlat-vezetékeket?
Profitál-e a CDU a kormány népszerűség-vesztéséből? Kire hat leginkább az energiaválság? Mi lesz a német vegyiparral? Milyen a német-amerikai és a német-kínai viszony?
Prőhle Gergely volt berlini nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában 2022. november 3-án. Podcast.

×
×
×