eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Petr Pavel cseh államfő nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára Vilniusban 2023. július 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. Az ezzel egyidőben tartott közös szlovák–ukrán kormányülésen pedig a szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.

Petr Pavel kifejtette, Kijev abban érdekelt, hogy minél hamarabb megkapja a NATO-tagság ígéretét. A cseh államfő szerint mivel azonban a jelenlegi helyzetben ez még korai lenne, ezért azok az államok, amelyek hajlandók szorosabban együttműködni Ukrajnával, és biztonsági garanciákat nyújtani neki, kétoldalú biztonsági megállapodásokat kötnek vele. „Konkrétumokat még nem árulhatunk el, de arra lehet számítani, hogy valamikor májusban vagy júniusban létrejöhet a megegyezés” – jegyezte meg a cseh elnök.

Az első ország, amely ilyen megállapodást kötött Kijevvel, Nagy-Britannia volt még idén januárban. Az azóta eltelt időben Petr Pavel szerint hét további ország követte a britek példáját. A megállapodás tartalma minden ország esetében eltérő. „Lehet szó harcianyag-szállításról vagy más jellegű segítségnyújtásról, például hírszerzési információkkal vagy technológiával való támogatásról. Lehet szó együttműködésről a védelmi iparban, de bizonyos gyártási folyamatok ukrán területen való folytatásáról is” – vázolta fel a cseh elnök a dokumentum lehetséges tartalmát.

Petr Pavel a vilniusi csúcstalálkozón találkozott Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel is, aki tájékoztatta őt az ukrán hadsereg legfrissebb igényeiről. Ezek közé tartoznak a lőszerek, a légvédelem és az elektromos hálózat működését biztosító eszközök, például generátorok, transzformátorok és egyéb energiatermelő egységek.

„Mindenekelőtt 155 mm-es lövedékre van szükségük, és ami a számokat illeti: minél több, annál jobb”

– mondta a cseh elnök, hozzátéve, hogy Csehország már több mint egymillió lőszert hajtott fel Ukrajna számára a világban, amelyet a háború dúlta országba tudna küldeni, ha megoldódik a megfelelő finanszírozás. Petr Pavel szerint Kijev a nyáron az orosz támadások fokozódására számít, ezért Csehország célja, hogy minél nagyobb számban és minél rövidebb idő alatt eljuttassa Ukrajnába a beszerzett lőszereket.

A vilniusi találkozóval egyidőben tartott közös szlovák–ukrán kormányülésen a szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát. „Rendkívül fontosnak tartok minden békekezdeményezést. Bár egyértelmű, hogy Oroszország nem fog részt venni ezen a konferencián, ez mégis jó kezdeményezés. Kína vagy más nagy országok részvétele is fontos lenne. Szlovákia képviseltetni fogja magát a békekonferencián” – közölte Juraj Blanár, a külügyi tárca vezetője, és megerősítette, hogy a szlovák–ukrán kapcsolatok barátiak, és Szlovákia kész továbbra is segítséget nyújtani Ukrajnának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×