eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gyűrűs napfogyatkozás figyelhető meg az égbolton a Tajvanon fekvő Csiajiban 2020. június 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Napfogyatkozás-elméletek: a világvégére "már megint" várni kell

Világvégét is jósoltak a hétfői, észak-amerikai napfogyatkozás idejére. A jelenséget egy sor összeesküvés-elmélettel várták az ilyen gondolatokra hajlamos emberek.

Hétfőn több mint 31 millió ember nézte végig az észak-amerikai kontinensen a néhány percen át tartó – és különleges élményt jelentő – teljes napfogyatkozást.

Az emberek egy része azonban nemcsak azt akarta átélni, hogyan csendesedik el az élővilág, hűl le a levegő és köszönt be a sejtelmes félhomály, amikor a Hold eltakarja a napot.

Voltak olyanok, akik a Földön túl lezajlott eseményt szó szerint földöntúli dolognak állították be.

Köztük van a kongresszusi képviselőként ismert Majorie Taylor Greene (Donald Trump egyik lelkes támogatója), aki szerint a napfogyatkozás jel volt Istentől: Amerikának megbánást kell tanúsítania bűnei miatt.

Az égi jelenség és a közelmúltbeli New York-i földrengés -együtt – „erős jelek voltak... imádkozom, hogy országunk odafigyeljen”.

Greene asszony azt nem részletezte, hogy Amerika mely bűneire utalt, de posztját 8 millió követő látta.

Az egykori Twitter, az X, amelyet manapság bírálnak, mert szélsőséges nézeteknek enged teret, éppenséggel megjegyzést fűzött... a bejegyzéshez, azzal, hogy a napfogyatkozások nem véletlenszerűen jönnek, hanem évszázadok óta előre kiszámítják az idejüket.

Sötét erők készültek rossz dolgokra

Ami kapóra jön más elméletgyártóknak, például Alex Jonesnak, aki „mit terveztek a globalisták az azonnali napfogyatkozás idejére” címmel tartott online fórumot.

Vendége, a „téma szakértőjeként” bemutatott Andrew Meyer azt magyarázta, hogy a jelenség a zsidó naptár egy olyan napjára esik, amikor „új energiát lehet pumpálni az új évbe”.

Mint kifejtette, „a globalisták a gonoszt, a negatív energiát igyekeznek terjeszteni... mert ez az, amit learatnak”

– idézte szavait a Sky News.

Már megint elszámolták a világvége dátumát

Voltak, akik ennél nagyobb bajt vizionáltak, azt, hogy a hétfői nap a világvége lesz és hogy az Illinois államban, Carbondale városban kezdődik.

Mivel erről az elképzelésről épp most tudósítunk, a világvége nagy valószínűséggel nem következett be – vagy legalábbis nem Illinois államból kiindulva, a hétfői napfogyatkozás idején.

Az ezt az elméletet felkapó influencerek azt állították, hogy a „totalitás útvonala” (azaz, ahol teljes napfogyatkozás látható), hat-nyolc olyan helyen halad át, amely a Nineveh nevet viseli.

Ez egy bibliai város neve is egyben és az elméletgyártók szerint mindennek vallási jelentősége is van.

Bár elszámolták magukat, de

az útvonal tényleg áthaladt két Nineveh nevű településen (ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy néhány amerikai kolóniát annak idején Európában üldözött vallási szekták alapítottak).

Visszatérve a mostani napfogyatkozásra, a kettőn kívül a többi Ninevehnek be kellett érnie egy részleges napfogyatkozással.

Keresztet formált a két útvonal

A szkeptikusok azonban ezzel még nem győztek, mert itt egy további teória: a mostani és a 2017-es esemény útvonalának kombinálásából egy kereszt jön ki és ennek a középpontja volt az Illinois-ban fekvő Carbondale – amit úgy is lehet fordítani, hogy az ottaniak hét éven belül két napfogyatkozást láthattak.

Elhangzott még, hogy „Amerika napokra sötétségbe borul” – hacsak ez nem valamiféle költői hasonlat volt a nemzet állapotáról.

Mások azt állították, hogy elfogy az élelem, leáll a telefon- és az áramszolgáltatás.

A következő, teljes napfogyatkozás 2026 augusztusában lesz látható Grönland, Izland, Spanyolország, Portugália és Oroszország felett. Vajon az ottani elméletgyártók mivel készülnek?

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×