eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Forró Krisztián hivatalos Facebook-oldala

Hatalmas fogadási pénzt kaszálhat, ha magyar elnöke lesz Szlovákiának

Elképzelhető, hogy mégis tizenegyen indulnak a szlovák elnökválasztáson. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis helyt adott Róbert Švec indítványának, akinek elnökjelöltségét a házelnök korábban visszautasította. Öt héttel a választás előtt a fogadóirodák is „beárazták” már a jelölteket.

Február 9-én a pozsonyi parlamenti iroda elutasította Róbert Švec köztársaságielnök-választáson való indulását. Az indoklás szerint a szélsőjobboldali Szlovák Megújhodási Mozgalom elnöke nem teljesítette az induláshoz szükséges feltételeket. Az iroda közölte, hogy Švec január 30-án petíció formájában leadta az induláshoz szükséges lakossági aláírásokat – amelyekből a törvény szerint legalább 15 ezerre van szükség –, de ezt a számot nem érte el. Az érintett a versenyből való kizárására reagálva elmondta, „valaki nagyon aggódik amiatt, hogy az elnökválasztási kampányban olyan nézeteket mutatnánk be az országos médiában, amelyek kényelmetlenek a jelenlegi szlováktalan rendszer, a liberális demokrácia számára.”

Róbert Švec ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely ítéletet hozott az ügyében. A Markíza televízió információi szerint a bíróság végül helyt adott a panasznak, így a szélsőjobboldali jelölt mégis indulhat a választáson. A házelnök viszont egyelőre még nem döntött az ügyben, szóvivője azt nyilatkozta, hogy áttanulmányozzák a bírósági határozatot, és majd csak ezután tájékoztatják a nyilvánosságot.

Ha Róbert Švec mégis indulhat, akkor a szlovák államfői székért összesen tizenegyen szállnak harcba. A felmérések szerint Peter Pellegrininek és Ivan Korčoknak van a legtöbb esélye a győzelemre, s ezt a fogadóirodák is hasonlóképp látják. A két favorit esélyei közelebb kerültek egymáshoz az elmúlt két hétben. Ahogy a közvélemény-kutatások is sugallják, a küzdelem szoros lehet, ami a szorzóknál is megmutatkozott. Peter Pellegrini győzelmének szorzója 1,5-ről 1,7-re emelkedett, Ivan Korčok szorzója pedig 2,4-ről 2-re csökkent. Őket Štefan Harabin követi a sorban, akinek a győzelmére ezerszeres pénzt fizetnének ki a fogadóirodák, míg

a magyar jelölt, Forró Krisztián győzelme esetén négyezerszereset.

Az idei államfőválasztáson még nem lehet postai úton szavazni, a kormány programnyilatkozata szerint a következő, 2029-es államfőválasztáskor viszont már élhetnek a választópolgárok ezzel a lehetőséggel. A belügyminisztérium várhatóan 2025 első negyedévében nyújtja be a választási törvény módosításának tervezetét – közölte az állami hírügynökséggel a tárca sajtóosztálya. A minisztérium egyelőre nem pontosította a rendszer működésének részleteit. „Az elnökválasztás március 23-i első, majd április 6-i második fordulójában csak a kijelölt szavazóhelyiségekben lehet leadni a szavazatot” – tájékoztatott a belügyi tárca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×