eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Tucker Carlson amerikai televíziós személyiség és konzervatív kommentátor beszél a Turning Point Action konzervatív szervezet konferenciáján a floridai West Palm Beachben 2023. július 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Tucker Carlson moszkvai látogatása lázban tartja a Nyugatot - videók

Hétfő délután megerősítették, hogy tényleg az orosz fővárosba utazott. Azt még nem tudni, hogy Putyin elnökkel készít-e interjút.

Először a Mash nevű orosz Telegram-csatorna kezdte híresztelni, hogy feltűnt Moszkvában Tucker Carlson, a Fox News egykori sztár műsorvezetője. A konzervatív médiaszemélyiség Donald Trump támogatója és az Ukrajnának nyújtott feltétlen amerikai támogatás ellenzője.

A Mash először arról számolt be, hogy látták az isztambuli reptéren, majd Moszkvában és hogy a Bolsoj színházban Hacsaturján Spartacus című balettjét nézte meg. Ekkor még a liberális Politico című oldal még kérdőjelesen ezt írta: „Carlson Moszkvában lehet Putyin miatt? A Kreml-párti tömeg reméli, igen”.

Később – legalábbis egy videó szerint – maga Carlson is megszólalt, ezzel megerősítve a hírt. Egy őt alulról mutató, az eredeti hangját nem felfedő és leszinkronizált videóban azt mondta, hogy „az emberekkel akart beszélni, körülnézni, megnézi, hogy mennek a dolgok, hogy van Oroszország... jól van” – mondta. Ami furcsa, nem mindig lehet kivenni az angol szöveget, de egy-egy mondatfoszlányában úgy tűnik, mintha idegen akcentussal beszélne angolul.

Amikor megkérdezték tőle, hogy készít-e interjút Putyinnal, azt mondta: „majd meglátjuk”.

A Cárgrád nevű nacionalista-konzervatív orosz csatorna, amelynek Putyin „ideológusa”, Alekszandr Dugin is főszerkesztője volt, azt állította, hogy Carlson már el is készítette interjúját, sőt, ezt maga az interjúalany erősítette meg neki. „Nem tudjuk felfedni, ki az, de az interjú hamarosan adásba kerül és minden a helyére kerül” – írta a kiadvány.

Így hétfőn még nem lehetett egyértelműen tudni, hogy az egész hír egyetlen forrásra épülő kacsa volt-e.

A Fox News emlékezetes módon tavaly megvált Carlsontól, amikor egy peres ügy miatt kínos és költséges lett neki, hogy azt lebegtette: Donald Trump csalás miatt vesztette el a legutóbbi amerikai elnökválasztást és empátiát mutatott a Kongresszus épületébe betört Trump-hívek iránt.

Tudósítások jelentek meg arról, hogy az otthonában épít egy stúdiót, majd tavaly ősszel azt mondta: megpróbált interjút készíteni Putyinnal, de „az amerikai kormány leállította”.

A lehetséges interjú ügyében Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kitérő választ adott.

A Mash szerint az 54 éves Carlson még csütörtökön érkezett Moszkvába és azóta a főváros egyik luxusszállójában kapták lencsevégre. Kirúgása előtt Carlson volt a Fox News legnépszerűbb műsorvezetője. Azóta a Twitter utódján, az X-en terjeszti új talkshow-ját, a Tucker on X-et. Oroszországban különösen azért vált népszerűvé, mert rendszeresen kigúnyolta azokat az állításokat, hogy Moszkva Donald Trump oldalán beavatkozott volna az elnökválasztási kampányba.

Azóta többször a Kreml-narratívájával szimpatizáló megjegyzéseket tett az ukrajnai háború kapcsán – például szerinte Ukrajna hajtott végre szabotázst a felrobbantott kahovkai gátnál, illetve, hogy ellopták az Ukrajnának adott amerikai segély jelentős részét.

Moszkvában mindezt örömmel fogadták. Otthon, mostani útja ellentétes reakciókat váltott ki: Adam Kinzinger volt republikánus képviselő „árulónak nevezte”. Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő viszont azt mondta: Carlson segít a szólásszabadság megőrzésében. A műsorvezetőt többször említették, mint Donald Trump lehetséges alelnökjelöltjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×