eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Close-up of unrecognizable man purchasing bananas at self-checkout kiosk in grocery store
Nyitókép: Grace Cary/Getty Images

Evett banánt alvás előtt? Lehet, hogy itt a hiba

Nem tud gyorsan elaludni? Szakértők szerint bizonyos gyümölcsök esti fogyasztása segíthet felturbózni a szervezetünkben az „alváshormont”, a melatonint. Bár, egyesek óvatosságra intenek: a túl sok melatonin akár rémálmokhoz is vezethet.

Arról, hogy a lefekvés előtt megevett banán segíthet ellazulni és elálmosodni, már egy ideje lehet olvasni. Most épp az álmatlanság ellen küzdő brit non-profit szervezet, a Sleep Charity vette fel ötpontos toplistájára az esti gyümölcsfogyasztást.

A szervezet szerint különösen a banán segíthet az elalvásban, mivel magas magnézium- és káliumtartalma segíti az izmok ellazulását.

A banán emellett egy triptofán nevű aminosavat is tartalmaz, amely serkenti az agyat lenyugató hormonok termelését - teszi hozzá.

Melatonintermelő gyümölcsök

Ami lényeges: a gyümölcsök a melatonin termelését is ösztönzik. Ez egy olyan hormon, amely természetes módon fordul elő a szervezetben és nagy szerepet játszik az álmunk minőségében.

Mielőtt azonban valaki úgy érezné, hogy este kilenckor meg kellene ennie egy kiló gyümölcsöt, egy figyelmeztetés:

vannak tudósok, akik szerint a túl sok melatonin éppenséggel nyugtalan alvást és rémálmokat okozhat.

Egyelőre azonban maradjunk a gyümölcsök jótékony hatásánál: a Nutrients nevű tudományos szaklap 2018-as különszáma, az Antioxidants in Health and Disease-ben (Antioxidánsok az egészségben és betegségekben) megjelent tanulmány szerint a gyümölcsök közül a szőlő, a cseresznye és az eper a legjobb melatoninforrások.

Nem csak a gyümölcs segít

Más élelmiszerek is segíthetnek álomra szenderülni.

A Sleep Charity a mandulát, a halat és a teljes kiőrlésű gabonákat is ajánlja az elalváshoz. Ugyanakkor figyelmeztet: bármit is egyen az ember, a lefekvés előtti étkezés legyen könnyű.

Miért? Mert ha az ember alaposan megtömi magát elalvás előtt, akkor az kellemetlen érzéshez és emésztési zavarokhoz vezethet - figyelmeztet a jótékonysági szervezet, hozzátéve, hogy

különösen az erősen fűszeres ételek zavarhatják meg a nyugodt álmot.

Hasonlóképpen, a magas szénhidráttartalmú ételek, mint a kenyér, a tészta és a rizs, serkenthetik a savtermelést és tovább tarthatnak ébren bennünket, míg a túl sok csokoládé koffeintúlterhelésnek teheti ki az embert.

Jó, de mi köze a banánnak a rémálmokhoz?

Ez az állítás nem tűnik túl erősnek: a sleepjunkie.com nevű portálról származik, amely valójában matracok árusításával és a marketinget támogató, az alvásról szóló, tudományos ízű magyarázatokkal foglalkozik.

A cég szóvivője idén májusban közölte, hogy a majdnem a lefekvés előtt elfogyasztott banán „élénk álmokhoz és akár rémálmokhoz vezethet” – miután előtte több cikket írtak arról, hogy a banán és más gyümölcsök segítik az elalvást.

Újabb cikkük szerint a banán okozta rossz alvás egyik oka az esetleges túl sok melatonin (amit egyrészt a szervezetünk magától állít elő a sötétség beálltával, de a gyümölcsből is megkaphatjuk).

Ezért hasznos elgondolkodni azon, hogy jobb lehet a tervezett alvás előtt 1-2 órával elfogyasztani a banánt vagy más gyümölcsöt.

Tegyük hozzá: ezt az ajánlást úgy adták közre, hogy nem utaltak konkrét tudományos kutatásra és a Google tudományos keresőjével, a Google Scholarral nem is sikerült ilyet felfedezni.

Azt viszont kiderítették, hogy a banán B6-os vitamin tartalma pörgetheti fel a fantáziánkat alvás közben

(1 banánban a napi ajánlott B6 adag 33 százaléka található meg, és egy kutatás szerint a B6-vitamin segít abban, hogy emlékezzünk az álmainkra. Megjegyzés: ezt csak 100 fővel végezték, és az alanyok magas B6-dózist kaptak, öt napon keresztül).

Továbbá a banán triptofán tartalma növelheti a “boldogsághormon”, a szerotonin termelését. A szerotonin pedig lehetővé teszi az agy számára, hogy az úgynevezett REM (gyors szemmozgás) alvásszakasz során valamelyest éber maradjon, ami élénkebb és intenzívebb álmokhoz vezet.

A Reddit egyik felhasználója megírta, hogy maga is kutatást végzett a témában és kipróbálta, mi történik, ha lefekvéskor megeszik egy banánt. Azt írta, hogy

olyan volt “mintha moziban lettem volna,

ez volt életem legélénkebb és leghosszabb álma”.

Egyéb alvási tippek, ha már unja a banánt

Mivel a banán körül vita bontakozott ki, érdemes lehet figyelembe venni a Sleep Charity egyéb javallatait a jó álom előkészítéséhez.

  • Az első, amit már egy jó pár éve rendszeresen hajtogatnak, de amit valószínűleg nagyon kevesen tartanak be: tartózkodjunk a mindenféle képernyők bámulásától az elalvást megelőző órákban.
  • Ehelyett inkább csináljunk nyugtató dolgokat, például olvassunk (könyvet).
  • Egy fürdő vagy zuhany röviddel lefekvés előtt szintén segíthet.
  • Meditáljunk.
  • Hozzuk létre magunknak az „ideális hálószobát”, ami legyen hűvös, sötét és csendes, és ügyeljünk a rendre is.
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×