eur:
393.75
usd:
373.6
bux:
55405.83
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Nyitókép: Forrás: Twitter

Egyre nagyobb orosz területen "van zaj", de teljesen bizonytalan, ki támad

Két halottja és sebesültjei is vannak az Ukrajnával határos orosz Belgorod megyét ért támadásoknak. A helyi kormányzó szerint az ukrán hadsereg több települést lőtt és pénteken jelentette be két polgári lakos halálát, miközben azt mondta: többszáz embert evakuálnak a körzetből. Közben a kurszki régió kormányzója szerint drónokkal támadták a körzetét.

Most már nem csak a gyakran emlegetett Belgorod, de egy másik Ukrajnával határos régióból, Kurszkból is Ukrajnának tulajdonított támadásokról hallani az orosz médiában.

Egy pénteki videón az utóbbi körzet lakosai nézik és hallgatják a közelben történt robbanásokat, miközben egyikük kérdése is hallható: talán ideje lenne elmenni? Roman Sztarovojt helyi kormányzó azt mondta, hogy Kurszk fölött több ukrán drónt lőttek le péntek hajnalban.

A háború füstjében

nehéz megmondani, hogy pontosan mi történik, mennyire hitelesek az ilyen felvételek.

Viszont sokatmondó, hogy az orosz védelmi minisztérium közleményei közepette, amelyek szerint „visszaverték és megsemmisítették a diverzánsokat”, Belgorod körzet kormányzója tüzérségi támadásokról és polgári sebesültekről számolt be.

Vjacseszlav Gldadkov reggeli videójában még csak nyolc sebesültet említett. Később közölte, hogy Maszlova Prisztany faluban két, autóban utazó nő meghalt, miután repeszek csapódtak be.

Gladkov állítása szerint az ukrán hadsereg 11 lövedékkel támadta Tisanka falut. Az éjszaka viszonylag nyugodt volt – mondta –, de hallani lehetett a Sebekino területére irányuló ukrán tüzérségi tüzet, és működésbe lépett a légvédelem – állította. Arról is beszélt, hogy több száz embert evakuálnak a körzetből Oroszország más részeire.

Ukrajna rendre elutasítja ezeket az állításokat, és azt mondja: nem hajt végre támadásokat a határán kívül,

azokat „orosz önkéntesek irányítják”. Közben az ukrán és Ukrajnával szimpatizáló közösségi médiában gyakran ukránosan, „Bilhorod” néven emlegetik az orosz körzetet és egyesek azt sürgetik, hogy legyen népszavazás a terület hovatartozásáról. Mindez gunyoros utalás azokra a lépésekre, amelyek nyomán a Moszkva ukrajnai régiókat csatolt el.

Az Ukrajna oldalán harcoló, szélsőséges oroszokból álló Orosz Önkéntes Hadtest és a szintén Kreml-ellenes Oroszország Szabadsága Légió a héten több videót publikált állítólagos újabb behatolásukról. „Megyünk felszabadítani egész Oroszországot, Belgorodtól Vlagyivosztokig, hogy felemelkedjen a szabadság fehér-kék-fehér zászlaja” – mondja egy harcos.

Publikáltak egy videót a Novaja Tavolzsanka faluban folyt állítólagos tűzpárbajról. Egy másikon, amelyet állításuk szerint Sebekinóban vettek fel, egy elhaladó autóból az látszik, hogy egy orosz zászlók szegélyezte, körülbelül 150 méter hosszú, négyemeletes sorházból 6-7 helyen száll fel füst a lángoló tetőből.

Az orosz védelmi minisztérium úgy állította be, hogy „három behatolási kísérletet hiúsított meg” – és közölte, hogy „70 militáns, öt tank, négy páncélozott szállító jármű, több furgon és egy Kamaz teherautó” vett részt a támadásokban. Amire – a hatóság szerint – az orosz légierő és tüzérség válaszolt, visszaverte a támadást és „több, mint 50” ukránnak mondott harcost öltek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Kijevbe látogatott a NATO-főtitkár, lassan halad az ellentámadás – Háborús híreink csütörtökön

Kijevbe látogatott a NATO-főtitkár, lassan halad az ellentámadás – Háborús híreink csütörtökön

Egy ukrán katonai szóvivő szerint mintegy 500 Wagner-zsoldos újra megjelent a kelet-ukrajnai fronton. Bahmut bevétele óta nem harcoltak wagneresek Ukrajnában. Egy másik ukrán tisztviselő arról számolt be, hogy Donyeck megyében új vasútvonalakat építenek az oroszok, hogy ezzel csökkentsék a Krími hídtól való logisztikai függőségüket. Oroszország újabb videót tett közzé az ukránok szerint felrobbantott Viktor Szokolov admirálisról. Ugyancsak videóval igyekeztek bizonyítani, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnök rendben van: Vlagyimir Putyinnal találkozott a Kremlben. Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, ahol Volodimir Zelenszkijjel is találkozott. Bár a főtitkár szerint az ukrán erők „fokozatosan teret nyernek” az orosz erőkkel szembeni ellentámadásban, továbbra is lassan halad az ukrán ellenoffenzíva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×