eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Portrait of a woman using a 3D printer at a workshop - technology concepts
Nyitókép: Getty Images/ andresr

Egyedülálló, levegőben nyomtató 3D-s technológiát mutattak be

Olyan háromdimenziós nyomtatási technológiát dolgoztak ki, amellyel szabadon hozhatók létre a térben a gépészetben, elektronikában és a légi és űrkutatási ágazatokban is használatos kerámiaalkatrészek.

Nehéz elhinni, de így van: a nyomtatófúvókából kipréselt újfajta pasztával a levegőben bármely formát létre lehet hozni gyorsan megszilárduló kerámiából. Eddig csak úgynevezett "támogató struktúrák" segítségével lehetett kerámiából nyomtatni, ám a kínai Csiangnan egyetem fejlesztése forradalmi változást hozhat. Az új nyomtatási csúcstechnológia azt is lehetővé teszi, hogy a különböző kerámiaívek és -formák szabadon alakíthatók legyenek a térben.

Igen, de mire jó, és kinek kell ez? Több ipari ágazatnak is, ahol eddig nehezen létrehozható, szerkezetileg stabil, kopásálló és a magas hőmérsékletet is elviselő, viszont törékeny kerámia alkatrészekre van szükség: például a gépészetben, a repülési ágazatban és az elektronikában.

A kutatócsapat ezt egy

új nyomtatási paszta és egy továbbfejlesztett megkötési technika

kidolgozásával érte el. Ennek nyomán gyorsabban szilárdul meg a nyomtatott anyag – ami 0,41 mm-től 3,5 mm-ig terjedő szálakból alkotja meg a különböző kerámiaszerkezeteket, például torziós rugókat és konzolos szerkezeteket. Az új paszta valójában egy fényérzékeny "kerámiaiszap", amely infravörös-közeli fény hatására gyorsan megszilárdul, megtartva formáját a levegőben, szinte azonnal azután, hogy elhagyta a nyomtató fúvókáját.

A tudósok kísérlete visszaigazolta: az anyag gyors megszilárdításához hatékonyabb az infravörös-közeli fény, mint az ultraviola fény használata. Komplex kerámiarugók nyomtatásakor azonban fontos a fuvókák és lézerek pontos elhelyezése.

"Ennek a technológiának a kulcsa nemcsak a tipikus nyomtatási folyamathoz szükséges hordozó kiküszöbölése. Számos előnnyel is jár, mint például a rövidebb nyomtatási idő, a takarékosabb anyagfelhasználás és a kevesebb utófeldolgozási munka" – jegyezte meg a kutatásvezető Liu Ren professzor a tanulmányban.

A levegőben szabad formákat létrehozó 3D-s kerámianyomtatás a tintakomponensek és a nyomtatási paraméterek – például a fúvóka átmérője, az extrudálási nyomás, a mozgás sebessége és a fényintenzitás – finomításával különleges esztétikájú tárgyakat tud létrehozni.

Különböző méretű fúvókákkal létrehozott kerámiaszálak, torziós rugószerkezetek és hídszerkezetek. (Forrás: Zhao, Zhu, He, 2023).
Különböző méretű fúvókákkal létrehozott kerámiaszálak, torziós rugószerkezetek és hídszerkezetek.
(Forrás: Zhao, Zhu, He, 2023).

A kutatást vezető professzor szerint a csapata által kidolgozott 3D-s nyomtatási technológiát még tovább lehet fejleszteni. A technológiát bemutató tudományos cikket a tekintélyes Nature Communications tudományos szaklapban publikálták még április 25-én.

Az alábbi videó ironikusan szemlélteti az űrkutatásban használt kerámiának elkészítését:

(A nyitókép illusztráció).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×