INFORÁDIÓ
2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

szlovákia

külügyminiszter

orbán viktor

demokrácia

propaganda

Rastislav Kacer, a Szlovák Atlanti Bizottság elnöke a Magyar Atlanti Tanács 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémián 2017. március 9-én.

A szlovák külügyminiszter megint beszólt Orbán Viktornak

A magyar kormányról rendszeresen kritikus hangnemben fogalmazó Rastislav Káčer szerint Magyarország nem nyugati típusú demokrácia. Azt is mondta, hogy Soros György is megirigyelheti a magyar médiában való népszerűségét, és V3+1-ről beszélt.

Ismét éles bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben a szlovák diplomáciát tavaly szeptembertől irányító Rastislav Káčer. A korábban a budapesti szlovák nagykövetséget is vezető külügyminiszer az aktuality.sk szlovák hírportálnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a saját maga által felállított kritériumok szerint Magyarország nem nyugati típusú demokrácia. Hozzátette, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság többsége is szintén így látja.

Rastislav Káčer arról is beszélt, hogy állandó vihart tapasztal a személyével kapcsolatban Magyarországon.

„Még Soros úr is irigyelheti a magyar médiában való népszerűségemet”

– tette hozzá.

A külügyminiszter akkor fejtette ki a Magyarországgal kapcsolatos véleményét, amikor az orosz dezinformációról kérdezték. Orbán Viktort az orosz propaganda terjesztőjének nevezte. Hozzáfűzte azonban, hogy Szlovákiában is nagy hatással bírnak az emberekre azok a politikusok, akik különböző érdekektől vezérelve népszerűsítik és hirdetik az orosz álláspontot, és elmondta, hogy az orosz álhírekre Szlovákiában sokkal többen vevők, mint a legtöbb európai országban.

A V4-es együttműködésre is kitért, melyről úgy nyilatkozott, hogy a visegrádi országok működését gyakorlati kérdésekben pozitívan értékeli, annak ellenére, hogy Magyarország egyes politikai kérdésekben eltérő álláspontot képvisel.

„Ma a V4 inkább V3+1-re hasonlít, főleg a nagy horderejű politikai témákban”

– mondta Káčer.

A szlovák diplomácia vezetőjének bírálatát nem hagyta szó nélkül a szlovák parlamentben a magyar ügyeket aktívan képviselő Gyimesi György kormánypárti képviselő.

„Káčer miniszter egy magyarfóbiás ember, aki minden egyes alkalmat megragad, hogy rugdossa a magyarokat, Magyarországot és Orbán Viktort” – fogalmazott Gyimesi a körkép.sk hírportálnak, hozzátéve, hogy nem fogja támogatni Eduard Heger miniszterelnök kormányát, ha abban helye lesz Rastislav Káčernek is.

(Nyitóképünkön Rastislav Kacer, a Szlovák Atlanti Bizottság akkori elnöke a Magyar Atlanti Tanács 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémián 2017. március 9-én.)

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018