eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Rastislav Kacer, a Szlovák Atlanti Bizottság elnöke a Magyar Atlanti Tanács 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémián 2017. március 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A szlovák külügyminiszter megint beszólt Orbán Viktornak

A magyar kormányról rendszeresen kritikus hangnemben fogalmazó Rastislav Káčer szerint Magyarország nem nyugati típusú demokrácia. Azt is mondta, hogy Soros György is megirigyelheti a magyar médiában való népszerűségét, és V3+1-ről beszélt.

Ismét éles bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben a szlovák diplomáciát tavaly szeptembertől irányító Rastislav Káčer. A korábban a budapesti szlovák nagykövetséget is vezető külügyminiszer az aktuality.sk szlovák hírportálnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a saját maga által felállított kritériumok szerint Magyarország nem nyugati típusú demokrácia. Hozzátette, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság többsége is szintén így látja.

Rastislav Káčer arról is beszélt, hogy állandó vihart tapasztal a személyével kapcsolatban Magyarországon.

„Még Soros úr is irigyelheti a magyar médiában való népszerűségemet”

– tette hozzá.

A külügyminiszter akkor fejtette ki a Magyarországgal kapcsolatos véleményét, amikor az orosz dezinformációról kérdezték. Orbán Viktort az orosz propaganda terjesztőjének nevezte. Hozzáfűzte azonban, hogy Szlovákiában is nagy hatással bírnak az emberekre azok a politikusok, akik különböző érdekektől vezérelve népszerűsítik és hirdetik az orosz álláspontot, és elmondta, hogy az orosz álhírekre Szlovákiában sokkal többen vevők, mint a legtöbb európai országban.

A V4-es együttműködésre is kitért, melyről úgy nyilatkozott, hogy a visegrádi országok működését gyakorlati kérdésekben pozitívan értékeli, annak ellenére, hogy Magyarország egyes politikai kérdésekben eltérő álláspontot képvisel.

„Ma a V4 inkább V3+1-re hasonlít, főleg a nagy horderejű politikai témákban”

– mondta Káčer.

A szlovák diplomácia vezetőjének bírálatát nem hagyta szó nélkül a szlovák parlamentben a magyar ügyeket aktívan képviselő Gyimesi György kormánypárti képviselő.

„Káčer miniszter egy magyarfóbiás ember, aki minden egyes alkalmat megragad, hogy rugdossa a magyarokat, Magyarországot és Orbán Viktort” – fogalmazott Gyimesi a körkép.sk hírportálnak, hozzátéve, hogy nem fogja támogatni Eduard Heger miniszterelnök kormányát, ha abban helye lesz Rastislav Káčernek is.

(Nyitóképünkön Rastislav Kacer, a Szlovák Atlanti Bizottság akkori elnöke a Magyar Atlanti Tanács 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémián 2017. március 9-én.)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×