eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rishi Sunak új brit miniszterelnök beszédet mond a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Nincs trükk? Olyanokat ígért a brit kormányfő, "amik amúgy is teljesülnek"

Öt nagy ígéretet tett a brit népnek Rishi Sunak kormányfő – bár az ellenzéke szerint ezek olyanok, hogy „nehéz lenne nem teljesíteni őket”. Sunakot így azzal vádolják, hogy saját eredményeként állítaná be, ami amúgy is megtörténik... miközben gúnyolják egyik oktatási elképzelése miatt.

„Na, és a való világban mi a helyzet? 2023-ban nem jár vonat, nem lehet bejutni az orvoshoz, a nővérek élelmiszersegélyből élnek, a mentő nem biztos, hogy kijön. Ön miért jobb, mint az elődei?” – tette fel a kérdést a Sky News Rishi Sunak brit kormányfőnek azt követően, hogy az meghirdette ezévi programját.

Sunakot már eddig is lelkesítő szólamokkal ígérgető, „jófiús” magatartással vádolták. Mostani beszédében

  • jobban fizető állásokat,
  • csökkenő államadósságot,
  • a kórházi várólisták ledolgozását és
  • a francia partokról csónakon érkező illegális bevándorlók megfékezését

célzó törvényeket ígért. Továbbá – ami nagy derültséget váltott ki a megélhetési válság közepette –, azt akarja, hogy

minden gyerek 18 éves koráig tanuljon matematikát.

Utóbbi hasznos lehet a brit polgároknak, hogy maguk döntsék el, mennyire felelnek meg a valóságnak a különböző kormányok, például az előző, Truss-kabinet vagy a mostani költségvetési számításai.

Az ellenzéki Munkáspárt gyorsan nekiment Sunaknak azzal, hogy olyat ígért, ami „amúgy is történik” és amit elég nehéz lenne nem megvalósítani. Például: a független Felelős Költségvetési Hivatal prognózisa az, hogy az utolsó negyedévben 3,8 százalék lesz az infláció a mostani 11 százalékkal szemben. Vagy: a hivatal szerint az államadósság is csökkenni fog az idén, függetlenül attól, hogy ezt most célként tűzte ki a miniszterelnök. Egy másik hivatal, a Pénzügyi Tanulmányok Intézete pedig azt jósolta, hogy a kórházi várólisták is rövidülnek... mert azok amúgy is hosszabbak télen. Jelenleg a brit lakosság egynyolcada vár nem életmentő kezelésre az egészségi ellátásról szóló horrorsztorik közepette.

A Munkáspárt ugyanakkor úgy vélte: a kormány képtelen leállítani az illegális bevándorlókat, vagy pedig jogsértő módon lép fel a menedékkérőkkel szemben. A gazdaság pedig nem fog növekedni.

A BBC már inkább szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudja megvalósítani ígéreteit Sunak. Elemzése szerint nehéz lesz beindítani a gazdasági növekedést és csökkenteni a kórházi várólistákat – de utóbbiak esetében Sunak nem is mondott konkrét határidőt. A csónakokon érkező leállított illegális migránsok és az elbírált menedékkérelmek számával kapcsolatban sem volt hajlandó konkrét célszámokat mondani – tette hozzá a médium elemzése.

Visszatérve a kérdésre, hogy mennyire van köze a realitáshoz az ígéreteknek, és hogy miért higgye el a közvélemény, hogy ő más lesz, mint az elődei, Sunak azt válaszolta: ítéljék meg őt a pandémia alatti pénzügyminiszteri teljesítménye és mostani öt ígérete alapján, és azt állította: ő nem trükközik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×