eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Infostart,

A hidegtől való félelem minden szlovákiai pénztárcát megnyitott

Hatalmas az érdeklődés az elektromos fűtőtestek és hőszivattyúk iránt Szlovákiában.

A szlovákiai lakosok a téltől való félelmükben egyre többször érdeklődnek elektromos fűtőtestek, infravörös sugárzók iránt. A kereskedők rekordokról számolnak be, szerintük a kereslet a háromszorosára növekedett. A hőszivattyúk iránt is óriási az érdeklődés. Az elmúlt évben három nagy befektetést is bejelentettek ezen a téren az országban, ezek összértéke elérheti a 200 millió eurót.

A hőszivattyúk iránt megnövekedett keresletet a nyár végeztével tapasztalták először a kereskedők. A hőszivattyúk legkelendőbb típusára jelenleg akár több mint háromnegyed évet is várni kell Szlovákiában. A Hospodárske Noviny című gazdasági napilap arról számolt be, hogy

három nagy befektető is érkezhet az országba, akik hőszivattyúk gyártásával foglalkoznak.

A lap szerint a befektetés összértéke elérheti a 200 millió eurót.

A hőszivattyúk jelenleg óriási népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor hatalmas belőlük a hiány is. Megtérülésüket jelenleg mintegy 5 évre saccolják, ezt az időtartamot viszont a magas gázárak jelentősen lerövidíthetik. A hőszivattyúk forgalmazásával foglalkozó vállalkozások igyekeznek feltölteni készleteiket, de bizonyos összetevők, például a chipek hiánya miatt ez rendkívül nehéz feladat. Az érdeklődés tehát óriási, a berendezésekért pedig egyre nagyobb a kereslet.

Ez a trend megmutatkozott a szlovákiai befektetői piacon is. A Paraméter.sk hírportál szerint egy évvel ezelőtt a német Vaillant Group jelentette be, hogy 120 millió eurós befektetés megvalósítását tervezi Szenice közelében. A cég 580 embernek adhat munkát, ennek köszönhetően a vállalat 18 millió eurós támogatást kapott az államtól. Az ő nyomdokaiba léphet a liechtensteini Hoval cég, amely a lég- és fűtéstechnológia terén tevékenykedik. A nyár elején bejelentette, hogy 40 millió eurót fektet be az árvai üzem kibővítésére. Itt ugyancsak hőszivattyúk gyártásáról van szó, és 630 ember kaphat munkát. A harmadik nagyobb befektető ebben a szegmensben a poprádi Stiebel Eltron. A vállalat 26 millió eurót invesztálhat hőszivattyúk gyártásába, és 92 munkahelyet hozhat létre.

A hőszivattyúk mellett a hősugárzók és elektromos fűtőtestek iránt is megnövekedett a kereslet. Az ilyen fűtőtestek azonban nem minden esetben bizonyulnak a legjobb megoldásnak, mivel főként villamosenergiával működnek, amelynek szintén felment az ára. A kereskedők tapasztalatai szerint azonban

a vásárlók nem elsődleges hőforrásként vásárolják az elektromos fűtőtesteket, inkább biztosítékként, hogy felkészüljenek a legrosszabbra.

A szlovák kormány szerdán jelentette be, hogy csak decemberben ismerteti, milyen segítséget kap a lakosság az energiaválság miatt. Milan Krajniak munkaügyi miniszter elmondta, teljesen feltérképezték az országot fűtési és hőmérsékleti szempontból is, hogy tudják, milyen hatása lesz a télnek és az esetleges energetikai válságnak az egyes háztartásokra. A tárcavezető szerint a kormány külön foglalkozik a fűtés, a villamosenergia és a földgáz árával.

„Az év végéig minden háztartás megtudja, mire számítson a jövő évben. Addig érvényes az árplafon az energiaárakra. December elején ismertetjük a háztartásoknak nyújtott segítséget, amely január 1-jén lép életbe” – szögezte le a szlovák munkaügyi miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×