eur:
392.57
usd:
367.47
bux:
66225.34
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

A cseheknél és a szlovákoknál is maradt felesleges vakcina

Csehország eddig mintegy 371 milliárd forintnyi koronáért vásárolt koronavírus elleni vakcinát, de csak 7 milliárd korona értékű oltóanyagot használt fel. A cseh egészségügyi minisztérium már érdeklődik a Pfizer új, módosított vakcinái iránt is. Szlovákiában sem fogyott el minden védőoltás.

Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter elmondta, hogy a felhasznált hétmilliárd korona értékű védőoltás 17 millió adag vakcinát jelent, melyet az ország összesen kilenc egészségbiztosító társasága fizetett ki. A többi – még fel nem használt védőoltás – árát az állam térítette meg. Számszerűsítve ez mintegy 33 millió vakcinát jelent.

További 1,5 milliárd koronát kellett kifizetnie az államnak a különféle kiegészítőkre és fel nem használt gyógyszerekre, amelyeket a kormány rendelete alapján a kórházaknak kellett beszerezniük.

A cseh egészségügyi minisztérium közben jelezte, hogy már érdeklődik a Pfizer cég új, módosított vakcinái iránt is. Az Európai Gyógyszerügynökségnek ezeket az elkövetkező napokban kellene jóváhagynia. Petr Fiala kormánya 3,5 millió adagot rendelt ezekből, amelyeket 2022 végéig kell leszállítani. A szaktárca vezetője szerint a koronavírus új mutációi sokkal veszélyesebbek, mint a korábbi variánsok.

Roman Prymula korábbi egészségügyi miniszter, akinek a saját maga által megalkotott járványellenes intézkedések megsértéséért kellett távoznia tisztségéből, bírálta a vakcinavásárlás európai uniós szabályait. „Az Európai Unió elfogadta azt a hihetetlen mechanizmust, hogy

ha egymillió vakcinát akartunk kapni időben, akkor ötmilliót kellett rendelnünk.

Ez a gyakorlat az egész világon elterjedt, és szerintem rendkívül inkorrekt volt” – hangsúlyozta a korábbi miniszter.

Csehországban a koronavírus-járvány mintegy két és fél évvel ezelőtti kitörése óta 41 ezer ember halt meg a betegség szövődményeiben. Országos szintű kötelező járványellenes védőintézkedések jelenleg nincsenek érvényben. Az egészségügyi minisztérium és a szakértők azonban azt ajánlják a lakosságnak, hogy a kórházak, valamint az egészségügyi intézetek és idősotthonok látogatásakor viseljenek védőmaszkot.

Csehországban jelenleg mintegy 700 személyt ápolnak a kórházakban.

Szlovákiában ennél kevesebben, körülbelül 500-an szorulnak orvosi ellátásra, ám akárcsak a cseheknél, itt is volt olyan vakcina, melyet nem használtak fel, sőt ezeknek már a szavatossági ideje is lejárt. Az egészségügyi tárca több mint 180 ezer ilyen védőoltásról tud, melyeket a Moderna cégtől vásárolt az ország. A minisztérium szerint ez a mennyiség az összes beszállított vakcina 1,6 százaléka, mivel megközelítőleg 11,8 millió adag védőoltás érkezett Szlovákiába. Augusztus második felére egyébként mintegy 25 ezer csomag Paxlovid gyógyszer is felhalmozódott, amely szintén a betegség gyógyítására hivatott. A minisztérium jelezte, hogy egy mobil mintavételi ponton végzett pozitív antigénteszt is elég lesz a gyógyszer felírásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×