eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az Artek 60 felirat olvasható egy terasz burkolatán  az ukrán állami tulajdonban lévő Artek (Artyek) Nemzetközi Gyermekközpontban a krími Hurzuf városban 2014. március 23-án. Az egykori Szovjetunió 1925-ben alapított legnagyobb úttörőtábora fénykorában - a hatvanas évek közepén – évi huszonhétezer gyermeket fogadott. A Monaco nagyságú területen, százötven épületet üzemeltettek, többek között három uszodát, kórházat és egy hétezer férőhelyes stadiont.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Fecskében feszítő orosz turisták segítik az ukrán hadsereget

Akaratlanul az orosz védelmi egységek pozícióit adják ki a krími strandokon fecskenadrágban pózoló orosz turisták – írta egy brit lap, néhány képpel illusztrálva a cikkét.

Azóta, hogy Oroszország saját maga szerint visszavette, a külvilág szerint pedig annektálta 2014-ben a Krímet, a festői félszigetre megindult az orosz turisták áradata. Bár a nyugati szankciós rezsim miatt már a mostani háború előtt sem tudták használni bank- és hitelkártyáikat, kárpótolta őket a térség szépsége, amit már egy német tévécsatorna dokumentumfilmje is megörökített.

Most pedig egyes, az otthoniak előtti hencegésre alkalmas képekre vadászó turisták akaratlanul is az ellenségeiket, mármint a félsziget visszaszerzésére vágyó ukránokat segítik. A Krímbe látogató, fürdőruhás turisták ugyanis a strandok közelébe telepített rakétavédelmi rendszerek előtt készült fotóikat töltögetik fel az Oroszországban még működő hazai közösségi médiára, ami „kincsesbánya” az ukrán katonai hírszerzés számára.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint ezekkel ugyanis segítenek meghatározni a rakéták pozícióit.

A Twitteren is megjelent egy fénykép, bár a mikroblogot orosz felhasználók már csak VPN-titkosítással tudják elérni, mert Moszkva blokkolta azt, amin egy fecskenadrágos orosz turista két S-400-as légvédelmi rakétarendszer előtt áll.

Néhányan, ugyancsak a Twitteren, még a rakétarendszerek pontos földrajzi helyzetét is megosztották fényképeik úgynevezett metaadataiban.

„Talán túl szigorúan állunk az orosz turistákhoz… pedig néha segítenek nekünk a megszállt Krímben. Köszönjük a szép munkát!”

– írta élcelődve az ukrán minisztérium.

Ukrajna nemrég új taktikába kezdett: légibázisokat és lőszerraktárakat robbant fel, bár ezt vonakodott hivatalosan elismerni. Így az sem világos, hogy az oda behatolt különleges egységek, vagy „partizánnak” mondott helyi kisebbségi ukránok robbantottak-e.

Ami bizonyos, hogy ukrán drónok már lecsaptak az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli bázisára. Válaszul Mihail Razvozsajev, a külön közigazgatási egységnek számító város kormányzója elrendelte, hogy a lakosok számára jelöljék meg az óvóhelyekhez vezető útvonalakat, ami idáig nem volt gyakorlat.

Sok, a Krímen kívülről érkezett orosz látogató számára a vélhetően ukrán rajtaütések elrontották a nyaralást (azaz kénytelenek voltak szembesülni vele, hogy a közelükben háború folyik, amihez nekik is közük van). Több ezren ültek kocsiba és távoztak a közel 20 kilométeres Kercsi-hídon keresztül, amelyet az elcsatolás után építettek és amelyet maga Vlagyimir Putyin nyitott meg.

Közben orosz turisztikai ügynökségek azt mondták, hogy a tavalyihoz képest alaposan megcsappant a félszigetre utazók száma.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×