eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az orosz Nyomozó Bizottság által közreadott, videófelvételről készített kép nyomozókról az Alekszandr Dugin orosz ultranacionalista ideológus lánya, Daria elleni pokolgépes merénylet helyszínén Moszkvában 2022. augusztus 21-én. Dariával feltételezhetően pokolgépes merénylet végzett előző este. A hatósági gyanú szerint a pokolgépet a Daria Dugina vezette terepjáró gépkocsiba rejtették el, és az menet közben felrobbant.
Nyitókép: MTI/AP/Orosz Nyomozó Bizottság

Hajmeresztő elméletek születtek a Putyin-ideológus elleni merényletről

Ki állhat az eurázsiai birodalomról álmodó és Vlagyimir Putyin orosz elnök ideológiai mentorának mondott Alekszandr Dugin lányának meggyilkolása mögött? Orosz illetékesek Ukrajnát vádolják, Kijev viszont tagad.

Daria Dugina és apja, Alekszandr Dugin egy Moszkva környéki hagyományőrző fesztiválról indult haza szombat késő este, de az utolsó pillanatban a 29 éves Daria Dugina ült be apja terepjárójába, míg Alekszandr Dugin egy másik autóban utazott. Ezután robbant fel a Land Cruiser.

Dugint Vlagyimir Putyin ideológiai mentorának tartják, egy nyugati lap még a „Raszputyinjának” is nevezte – bár más kommentárok szerint eltúlozhatják a befolyását. Ő is azok közé tartozik, akik szerint a keleti szlávoknak – nagyoroszoknak, fehéroroszoknak és kisoroszoknak, utóbbiak az ukránok – egy nagy eurázsiai államban kellene egyesülniük, ami Európát is irányítaná.

A „Negyedik politikai elmélet” című könyvében a globalizációt az „angolszász etnocentrizmus” és „egy rasszista ideológia megnyilvánulásának” nevezte. „Ha a globális liberális hegemónia pártján állsz, akkor ellenség vagy” – fogalmazott. Viszont Donald Trumpot méltatta, mert szerinte ő Putyinhoz hasonlóan egy „outsider”, aki fel akarta kavarni az állóvizet. Lánya hasonló elveket vallott és gyakran megfordult a Donbászban. Az Egyesült Államok mindkettőjüket szankcionálta Ukrajnával kapcsolatos nyilatkozataik miatt.

Miközben a moszkvai körzet ügyészsége vette át a nyomozást a merénylet ügyében, szaporodnak az elméletek, hogy ki rendelhette meg a gyilkosságot. Maga a Kreml nem sietett a kommentárral. Először nem Putyin szóvivője, hanem Marija Zaharova külügyi szóvivő szólalt meg: „Ha a nyomok Ukrajnába vezetnek, akkor az arra utal, hogy Kijev az államszintű terror politikáját folytatja” – nyilatkozta.

Szergej Markov, aki Duginához hasonlóan politológus, kreatívabban fogalmazott: szerinte vagy az ukrán katonai hírszerzés, vagy az SZBU, az ukrán biztonsági szolgálat állhatott a háttérben. Sőt, talán „törökellenes erők”, mert Dugin Recep Tayyip Erdogan török elnök nagy híve. Kijevben azzal utasította el a vádakat Mihajlo Podoljak elnök tanácsadó, hogy „Ukrajna – Oroszországgal szemben – nem bűnöző vagy terrorista állam”.

Közben a nyugati média egy része sem maradt adós a spekulációval. A brit Daily Telegraph például felvetette, hogy „hamis zászlós” akció is elképzelhető. Azaz, a támadást valamelyik orosz titkosszolgálat rendezhette meg, hogy feltüzelje az ukrajnai hadművelet lankadó támogatását. „Putyin így képes lehet elfogadtatni a teljes mozgósítást és újraindítani a Kijev elleni támadásokat” – írta. Vagy, egy renegát titkosszolgálati egység is lehetett az elkövető, amely a közvéleménnyel szemben látta a háború valódi orosz veszteségeit és ezért fellázadt – folytatódik a cikk.

Közben Kijevben Ilja Ponomarjev, az egyetlen volt orosz Duma képviselő, aki a Krím annektálása ellen szavazott és azóta ukrán állampolgár lett, azt állította:

egy eddig ismeretlen orosz belső ellenálló mozgalom, a Nemzeti Ellenálló Hadsereg csapott le.

A csoport állítólagos kiáltványából is felolvasott, amely szerint Putyin hatalombitorló háborús bűnös, aki testvérháborút indított a szláv népek között. Állításait azonban más forrásból nem lehetett megerősíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×