eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Growing organic cannabis plants. Beautiful potted marijuana plant on white background with trendy shadows.
Nyitókép: colnihko/Getty Images

Málta legalizálta a kannabiszt - az első EU-tagállamként

Lehet kendert termelni és saját fogyasztásra tartani. Gyerekek előtt viszont tilos marihuánás cigarettát szívni.

Máltán a felnőttek ezentúl legálisan tarthatnak maguknál 7 gramm kannabiszt és maximum 4 cserjét nevelhetnek az otthonukban. Amit továbbra is tiltanak: gyerekek előtt rágyújtani egy füves cigarettára.

A máltai parlament kedden szavazott a kérdésről: 36 képviselő támogatta, az ellenzéki Nacionalista Párt 27 képviselője viszont ellenezte a törvényjavaslatot, és most arra sürgeti az államfőt, George Vellát, hogy ne írja alá a törvényt.

Owen Bonnici Egyenlőségi Miniszter „történelmi lépésnek” nevezte a döntést. „Véget vetettünk annak, hogy bűnözőkként kezeljünk olyan embereket, akik nem bűnözők. Másodszor pedig visszaszorítjuk a drogcsempészetet, mert biztosítjuk, hogy a kannabisz-felhasználók biztonságos és szabályozott forrásból szerezhetik be a szert” – nyilatkozta a BBC-nek.

Az új szabályok értelmében, akinél 7 grammnál több, de 28 grammnál kevesebb kannabiszt találnak, azt 100 euróra bírságolhatják.

Ha valaki nyilvános helyen gyújt rá egy jointra, akkor 235 euro lesz a büntetés, ha ezt kiskorú előtt teszi, akkor 500.

A BBC fiatalokat is megkérdezett. Egy tini – vihorászó társaival a háttérben – arról beszélt, hogy szerinte ez nagyszerű ötlet, mert segít az olyan embereknek, akiknek fájdalmaik vannak, vagy depressziósak. Egy fiatal lány viszont arról beszélt: ő nem ért egyet vele. „Mert lustábbá teszi majd a társadalmunkat. Viszont azzal sem értek egyet, hogy börtönbe küldjék, aki fogyasztja” – fűzte hozzá.

A kender kereskedelmét újonnan létrehozandó szövetkezetekre bízzák Máltán: ezek terjesztik majd a termékeket és a magokat. Egy ember csak egy szövetkezet tagja lehet – a szabályozás így próbálja ellenőrzés alatt tartani, hogy ki mennyit vesz az anyagból. Az ellenzék azzal érvelt a legalizálás ellen, hogy még így is a szervezett bűnözés teszi majd rá a kezét az ágazatra.

Málta ugyan az első EU-tagállam, amely legalizálta a kendert, de nemsokára

követheti példáját Luxemburg, Németország, valamint az közös gazdasági térségbe tartozó Svájc.

Hollandiában a szer illegális, de az állam tolerálja a szigorúan szabályozott kereskedelmét.

2013-ban a világon először Uruguay dekriminalizálta a saját használatra tartott kannabiszt, majd 5 évvel később követte Kanada, még később néhány amerikai szövetségi állam.

Arról, hogy a kannabisz az alkoholnál is ártalmatlanabb szer-e, már régóta folyik a vita. Vannak felnőttek, akik gond nélkül fogyasztják, de egyes kutatások szerint másoknál pszichózist vagy alvási zavarokat is kiválthat, a rendszeres használat pedig befolyásolhatja a tizenévesek memóriáját és kognitív képességeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×