eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Black Lives Matter mozgalomhoz tartozó tüntetőket irritáló vegyi anyaggal oszlatják a szövetségi rendfenntartó erők emberei a szövetségi bíróság épülete előtt, az Oregon állambeli Portlandben a 2020. július 24-re virradó éjszaka. A szövetségi rendfenntartó erőknek a városba érkezése óta a heves tüntetések jobbára csak a bíróság körüli két háztömbnyi területre korlátozódnak.
Nyitókép: MTI/AP/Noah Berger

Trump szövetségi katonái tovább tüzelik a tüntetőket

Két tűz közé került az Oregon állambeli Portland demokrata párti polgármestere, a helyiek a lemondását követelik, miközben az azonosítót nem viselő karhatalmi erők könnygázgránátja miatt is köhöghetett. Donald Trump amerikai elnök ebben és más demokrata vezetésű városokban is szövetségi erőket akar bevetni a tüntetők ellen.

A rendőri intézkedés során meghalt George Floyd halála óta tartanak a rasszizmusellenes tüntetések Portlandban. A helyi demokrata polgármester, Ted Wheeler is csatlakozott szerdán a tömeghez, de hamar rájött, hogy nem számíthat szimpátiára. A lakosok a lemondását követelték és egy zsák elhasznált könnygázpatront dobtak az útjába.

Ezt követően Wheeler bele is szagolhatott a gázba, miután szövetségi ügynökök és a katonai kommandósok intézkedni kezdtek.

Bár hivatalosan azért küldte a városba őket Donald Trump elnök hogy a fontosabb épületeket védjék, videók tanúsága szerint autókba tuszkoltak tüntetőket.

A fellépés nyomán feldühödött helyi, többségében fehér nők létrehozták az Anyák fala nevű csoportot, és kimentek tüntetni.

„A szövetségiek nem kímélnek bennünket sem. Kaptunk könnygázt és letartóztatták néhányunkat”

– mondta egyikük, Seneik Calloway a Telegraph című lapnak.

Portland, 2020. július 24.
A Black Lives Matter mozgalom tüntetői a szövetségi rendfenntartó erőkkel állnak szemben a szövetségi bíróság épülete előtt, az Oregon állambeli Portlandben a 2020. július 24-re virradó éjszaka. A szövetségi rendfenntartó erőknek a városba érkezése óta a heves tüntetések jobbára csak a bíróság körüli két háztömbnyi területre korlátozódnak.
MTI/AP/Noah Berger
A Black Lives Matter mozgalom tüntetői a szövetségi rendfenntartó erőkkel állnak szemben a szövetségi bíróság épülete előtt, az Oregon állambeli Portlandben a 2020. július 24-re virradó éjszaka. MTI/AP/Noah Berger

Oregon beperelte a szövetségi kormányt a katonák keménykedése miatt

A tüntetők ostromzár alá vették a helyi szövetségi bírósági épületet, tábori konyhájuk és saját orvosaik vannak és titkosított csevegőprogramokkal kommunikálnak.

Az egész világot bejárták a képsorok, ahogy

a megkülönböztető jelzést nem viselő katonák egy 53 éves veteránt ütöttek gumibottal, aki egy ideig rezzenéstelen arccal tűrte ezt, majd elsétált.

Az elnök lépése politikai válságot kavart. Az oregoni igazságügyi miniszter beperelte a szövetségi államot a katonák kivezénylése miatt, a helyi rendőrségnek pedig megtiltották, hogy együttműködjön velük.

Trump viszont erre azt mondta, hogy más demokrata vezetésű városokba, New Yorkba, Baltimore-ba , Oaklandba, Chicagóba és az új-mexikói Albuquerque-be is beküldi a szövetségi erőket.

"Ezek anarchisták, akik gyűlölik az országunkat. A demokrata vezetésű városok a pokolba mennek, de mi teszünk majd ez ellen"

- mondta az elnök.

Kommentátorok szerint ezzel inkább tüzeli a tüntetőket, mint lecsendesítené őket.

Portland sötét történelme

Bár Portland most progresszív színben tűnik fel, Oregon volt Amerika egyik legrasszistább állama. Az eredeti alkotmány kitiltotta a feketéket, akik csak 1959-ben kaptak szavazati jogot.

A fővárosban még mindig gyakran gyülekeznek a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok, melyekkel viszont szívesen összecsapnak az antifasiszta aktivisták.

Több tucat fegyveres támadás Chicagóban

Mindeközben pattanásig feszült a helyzet az ország harmadik legnagyobb városában, Chicagóban, ahol megugrott a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma és ahová Trump többszáz szövetségi ügynököt akar vezényelni.

Múlt hétvégén 70 embert lőttek meg a városban, 10-en belehaltak a támadásokba. Kedden pedig egy temetés menetbe lőttek bele egy autóból és sebesítettek meg 14 embert.

Az emlékmű lebontását követelő tüntetők a héten brutalitással vádolták meg a helyi Kolumbusz-szobornál fellépő rendőröket, majd egy kemény mag jól tervezett akcióval úgy visszavágott, hogy 49 rendőr sebesült meg.

A városvezetés közölte: a helyi rendőrök figyelni fogják a szövetségiek fellépését és nem félnek beperelni az elnököt. Donald Trump azonban úgy írta le a demokrata-vezetésű városokat, hogy azokban elszabadult a pokol „a radikális baloldal” miatt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×